Tämä artikkeli perustelee 3 strategista menestystekijää nykyaikaiselle verkkopalvelulle:
- sisältö
- toiminnallisuus
- osallistaminen.
Sisältö
Suurin osa netin käytöstä on passiivista sisältöjen silmäilyä, lukemista, katselua ja kuuntelua. Kiinnostava ja aikaa kestävä sisältö takaa kävijävirtoja pitkälle tulevaisuuteen.
Sisältöä voivat olla esimerkiksi
- artikkelit
- sarjakuvat
- videot
- podcastit
- kuvat.
Sisältö voi olla myös palvelun käyttäjien luomaa, kuten ilmoituksia, blogijuttuja tai valokuvia. Tällaisen osallistumisen käynnistämiseksi tarvitaan kuitenkin yleensä jotakin toimituksellista sisältöä.
Suuri osa verkkopalveluista julkaisee sisältöä liian yksipuolisesti, kuten pelkkiä artikkeleita, vaikka osalle kävijöistä luontevampi omaksumismuoto olisi video.
Toiminnallisuus
Osa sivuston kävijöistä haluaa toimintaa: kun kärsivällisyys ei riitä sisällöille tai osallistumiseen, sivuston toiminnallisuus sitoo heitä uskollisiksi käyttäjiksi ja suosittelijoiksi.
Yksittäinen web-pohjainen toiminto voi olla esimerkiksi
- laskuri (kalorilaskuri, ROI-laskuri, elinikälaskuri)
- generaattori (widgetille, grafiikalle, bullshitille)
- kehittynyt hakutoiminto (esim. semanttinen vertikaalihaku)
- aggregaattori (äkkilähdöistä, uutisista)
- jakopalvelu (tiedostoille, videoille, kuville, musiikille)
- Flash-peli (omaan toimialaan liittyvä humoristinen linkkipyydys?)
- suunnittelusovellus (talolle, sisustukselle)
- muunnin (tiedostomuodoille, valuutoille, mittayksiköille, nimille)
- ilmoitusmahdollisuus (osta, myy, anna, vuokraa, vaihda)
- vahtipalvelu (aiheille, ilmoitetuille kohteille, vertikaalihaun tuloksille)
- varausmoottori (matkalle, huoneelle, lautapelille, futikselle)
- kalenteri (henk. koht. raskaudelle, matkoille, harrastuksille).
Toimintojen suuri etu on se, että kerran valmistuttuaan ne eivät useinkaan vaadi paljon työtä tai rahaa. Toiminnallisuus tahkoo kävijöitä, markkinointihyötyä ja tuloja vuodesta toiseen.
Toiminnot ovat usein jo itsessään tehokasta markkinointia: tyytyväiset käyttäjät levittävät niistä tietoa Facebookissa, Twitterissä, blogeissa ja sähköpostilla.
Osallistaminen
Kun sivusto osallistaa käyttäjiä jakamaan ja keskustelemaan, nämä palaavat sille sosiaalisten tarpeidensa johdosta ja houkuttelevat muitakin luomallaan sisällöllä.
Tavoiteltavaa osallistumista voi olla esimerkiksi
- kommentointi ja keskustelu
- toisten käyttäjien kysymyksiin vastaaminen
- uuden sisällön jakaminen (esim. reseptit, ohjeet, kuvat)
- suhteiden muodotus muihin käyttäjiin (”lisää kaveriksi”)
- sisällön tai asioiden arviointi
- oman profiilin kehittäminen
- linkittäminen Facebookista ja Twitteristä.
Käyttäjien luoman sisällön ”rosoisuus” luo palvelulle uskottavuutta ja näyttää kävijöille esimerkkiä että ”muutkin tätä käyttävät”. Muiden esimerkki houkuttelee kuluttamaan sisältöjä, käyttämään toimintoja ja osallistumaan itsekin.
Miten huomioit tukijalat?
Jos sinulla on verkkokauppa, voit kirjoittaa itsellesi sopivaan tahtiin blogia kaupan alaan liittyen. Kiinnostavat kirjoitukset luovat sympatiaa ja kenties kiitollisuuttakin, jotka aukaisevat monen lukijan kukkarot. Arviointimahdollisuus saa ostajat suosittelemaan tuotteitasi toisilleen (katso esimerkkiä Mulletoi.comista).
Mediataloille sosiaaliseen mediaan liittyen paras ROI on nykyisten sivustojen kehittämisessä osallistavammiksi, osaksi sosiaalista mediaa. Myös hauskat ja hyödylliset toiminnallisuudet on syytä ottaa käyttöön, kun niiden tehtailuun kerran riittää resurssejakin. Häviäjiä ovat ne, jotka jäävät historiallisista syistä ”sisältöloukkuun” eivätkä opi uusia temppuja.
B2B-yritykselle blogi luo paitsi asiantuntevuuden vaikutelmaa niin myös parempia hakukonesijoituksia ja uusia asiakkaita niiden kautta. Twitterissä, Facebookissa ja LinkedInissä voi verkostoitua muiden yrittäjien kanssa ja tulla huomatuksi. Tarjottujen palveluiden tuomaa hyötyä tai säästöä voidaan puolestaan perustella laskurin avulla.
Jotkut verkkosovellukset menestyvät keskittymällä toiminnallisuuteen ja jättävät vähemmälle huomiolle muut tukijalat. Silti monella tällaisellakin palvelulla on sivustollaan blogi ja ne osallistavat käyttäjiään Facebookissa ja Twitterissä. Näin ne saavat enemmän huomiota ja arvostusta varhaisilta omaksujilta, jotka levittävät niistä tietoa sijoittajille ja potentiaalisille käyttäjille.
Kommentoi