Google Trends on ilmainen työkalu hakusanojen suosion vertailuun. Siinä on kuitenkin kaksi merkittävää rajoitusta:
- Trends näyttää vain suosittujen hakusanojen tilastot, mikä vaikeuttaa suomenkielistä ja niche-hakukoneoptimointia.
- Se ei pysty erottelemaan tarkkoja hakuilmaisuja, mikä hankaloittaa sellaisiin kohdistuvaa optimointia.
Ensimmäistä rajoitusta voidaan kiertää näin:
Ratkaisu on yksinkertainen: laitetaan ensimmäiseksi riittävän suosittu hakusana, jolloin Trends näyttää myös vähemmän suosittujen palkit, joita voidaan sitten vertailla keskenään. Kaupunkien järjestys määräytyy tällöin suosituimman hakusanan mukaan. Yllä olevassa esimerkissä tuo suosittu sana oli ”salsa”, mikä tuotti kansainvälisiä tuloksia. Siksi jouduin säätämään alueeksi Suomen oikean ylälaidan valikosta (ei näy kuvassa).
Trendsin hakulausekkeeksi tuli siis ”salsa, käytettävyys, hakukoneoptimointi”. Tuloksista näkyy, että ”käytettävyys” on huomattavasti suositumpi hakusana kuin ”hakukoneoptimointi”, joka palautti palkin vain Helsingin kohdalla. Koko Suomen osalta pääsee vertailemaan kun valitsee Regions-välilehden:
Webmaster Tools paljastaa geneeriset avaisanat
Tarkkojen hakuilmaisujen suosioiden eroja pääsee tarkastelemaan käyttämällä Googlen Verkkovastaavan työkaluja (Webmaster Tools). Samalla kannattaa toimittaa Googlelle ajantasainen XML-sivukartta.
Työkaluista löytyvät kyselytilastot, joista selviää sellaisten hakusanojen ja -ilmaisujen suosiojärjestys, jotka palauttavat tuloksia sivustosta. Tältä näyttivät Nettibisnes.Infon tilastot kun sivustosta oli indeksoitu vasta ensimmäinen artikkeli:
Kyselytilastojen käsittelemä suosio näyttää koskevan tarkkoja hakulauseita. Jotkut ovat siis todella hakeneet täsmälleen ilmaisuilla ”nimipalvelut” ja ”nettibisnes”, ja näistä ”nimipalvelut” on tilastojen mukaan suositumpi hakusana.
Webmaster Toolsin kyselytilastoilla voi siis yrittää löytää suosituimmat geneeriset avainsanat: pitää vain laittaa mahdollisia avainsanoja sivuille testimielessä. Puuhassa täytyy olla kärsivällinen, sillä kokeilujen indeksointi voi kestää ja tilastojen päivittyminen saattaa tökkiä.
Tilastojen tulkinta
Google Trends ja Webmaster Tools soveltuvat hakusanojen ja -lauseiden suosion vertailuun. Absoluuttisesta suosiosta voidaan päätellä Trendsin osalta hiukan, jos tutkimuksessa käytetään lisänä maksullisia välineitä, kuten AdWords-kampanjaa.
Muuten Trends paljastaa ainoastaan suhteellista ja epätarkkaa tietoa hakujen sisältämistä termeistä. Esimerkin käytetettävyys-haku koski siis kaikkia Google-hakuja, joissa sana esiintyy: ”käytettävyys tutkimus”, ”ovenkahvan käytettävyys” jne.
Googlella on ehkä tilastojen luomisessa käytössä jonkinlaiset filtterit, ainakin mitä tulee Webmaster Toolsin kyselytilastoihin. Tilastoihin eivät eksyne termit, joilla sivusto suoriutuu hakutuloksissa huonosti.
Avainsanoja etsittäessä on syytä muistaa, että suosituin hakusana ei anna välttämättä parasta tuottoa, olipa kyseessä mainosten klikkailu, kumppanuusohjelmat tai itsenäinen kaupanteko. Liikennettä se voi tuoda, mutta kohdistus saattaa olla epäonnistunut. Taloudellisesti motivoitunut avainsanatutkimus onkin syytä yhdistää konversioiden seuraamiseen.
HUOM. Avainsanoja ei pidä sekoittaa HTML-tiedoston head-osion meta-keywords-tagiin. Tuota tagia ei tarvita hakukoneoptimoinnissa, koska Google ja Bing eivät kiinnitä siihen huomiota. Tärkeintä on sisällyttää avainsanat luontevasti sivun näkyvään tekstiin.
Jos haluat tietää miten avainsanoja kannattaa käyttää, lue hakukoneoptimointia käsittelevä opas.
Kommentoi