Hakukonemarkkinointi käy Suomessa nyt kuumempana kuin koskaan. Tämä artikkeli esittää 8 ennustetta hakukonemarkkinoinnin ongelmista ja mahdollisuuksista vuonna 2008.
Tässä artikkelissa hakukonemarkkinointi tarkoittaa kokonaisuutta, jonka hakukoneoptimointi ja hakusanamainonta muodostavat. Muualla ”hakukonemarkkinointia” on toisinaan alettu käyttää pelkästään hakusanamainonnan synonyyminä.
VAROITUS: tämä artikkeli perustuu osittain todentamattomaan huhupuheeseen ja alan sisäisiin juoruihin.
1. Volyymi kasvaa, samoin bulkki
Google AdWords -hakusanamainontaa myydään edelleen aggressiivisesti puhelimella. Kuulemani mukaan eräästä alan yrityksestä oli soitettu uhrille kolme kertaa saman viikon aikana. Esittäytyvätkö jotkut puhelinmyyjät enää Googlen työntekijöinä, – sitä en tiedä.
Kova kilpailu ja bisneksessä liikkuva raha saa jotkut toimijat tarjoamaan ostajalle helposti ymmärrettäviä vaihtoehtoja. Eräskin firma myy klikkejä paketteina verkkokaupassa: 4000 kävijää saa vähän edullisemmin kuin 2000 jne.
Klikkihinnoittelu on vaarallinen sekä hinnan että laadun kannalta: toimittajan kannattaa ostaa Googlelta mahdollisimman paljon ja mahdollisimman vähän kilpailtuja klikkejä, mikä voi johtaa kehnoon kohdistukseen. Hakusanalistalle voi päätyä esimerkiksi tuoteryhmiä, joita mainostettava verkkokauppa ei edes myy.
Klikkipohjainen hinnoittelu soveltuu mielestäni korkeintaan ajallisesti rajoitettuihin, esimerkiksi pari viikkoa kestäviin ison budjetin ja monen median kampanjoihin, joissa tavoitteena on tietty määrä kävijöitä sivustolle. Olipa hinnoittelumalli mikä hyvänsä, ostajan kannattaa aina vaatia täydellinen hakusanalista nähtäväkseen.
Kilpailu hakusanamainonnassa on johtanut myös siihen että eräs yritys on alkanut tarjota kaupan päälle hakukoneoptimointia. Jos tällainen nopea bulkkioptimointi käsittää esimerkiksi yhden sivun title-tagin uudelleenkirjoittamisen, on sen hyöty asiakkaalle melko vähäinen. Tällainen palveluiden yhdistäminen tulee lisääntymään.
Puhelinterrori ja bulkkitoteutuksien lisääntyminen vähentävät hakukonemarkkinoinnin arvostusta pk-yrittäjien keskuudessa. Vaarana on että alaan aletaan suhtautua samalla tavalla kielteisesti kuin yrityshakemistojen myyntiin.
2. Mediatalot alkavat ymmärtää hakukonemarkkinointia
Yhtyneet kuvalehdet on jo aloittanut lehtiensä sivustojen perustasoisen hakukoneoptimoinnin. Tämä askel on vuonna 2008 edessä yhä useammalla verkkoversiolla.
Sanoma-konserni on laahannut perässä, mistä on esimerkki verkko-Hesarin julkisessa netissä olleiden juttujen osoiterakenteen muutos ilman asiaankuuluvia uudelleenohjauksia. Sen sijaan on mukava havaita että Alma Median Kauppalehden uudistajat reagoivat hakukoneoptimoijien palautteeseen osoiterakenteen uudistuksen yhteydessä.
Sanoma Digital -yksikkö on pukannut verkkopalveluja ja tuottanee niitä jatkossakin. Kuluvan vuoden aikana alkaa hahmottumaan, kuinka menestyvät Puuhaamo, Autotaivas, Tyylitaivas, Glossy ja Foody. On epäilty että verkkopalvelut tuotetaan liian isolla organisaatiolla suhteessa sivustojen kannattavuuteen Suomen kokoisella markkinalla.
Aikooko Sanoma Digital olla Opasmedia 2.0? Domainien kuten kokkolanautot.fi, kuopionasunnot.fi jne. varaaminen saa miettimään onko käsite spammy domain name Digitalin tyypeille tuttu. Toivottavasti he lopulta uskovat että yhden domainin brändäys toimii netissä paremmin kuin geneerinen pirstaloiminen lokalisaation nimissä. (Domaineista vinkkasi Petteri Numminen.)
Mediatalojen on vaikea ymmärtää, että hakukoneista tulevan liikenteen avulla niiden isot sivustot voisivat olla vielä paljon suositumpia. Niiden työntekijöiden suhde nettiin näyttääkin olevan ongelmakeskeistä sen sijaan että aktiivisesti etsittäisiin ja hyödynnettäisiin mahdollisuuksia tuottoisampaan verkkoliiketoimintaan.
Esimerkiksi SanomaWSOY-konsernin kohdalla toimintaa rajoittaa myös yletön byrokraattisuus. Tämä estää paitsi tuottoisan hakukonemarkkinoinnin niin myös sivustojen tehokkaan monetisoinnin ja nykyistä tehokkaamman ristiinmarkkinoinnin.
Edellämainituista ongelmista huolimatta ennustan että mediatalot tosissaan heräävät hakukonemarkkinoinnin suhteen vuoden 2008 aikana. Mahdollisuus lisätä mainostuloja useilla kymmenillä prosenteilla lienee tarpeeksi iso houkutin panostaa ainakin hakukoneoptimointiin?
3. Päteviä työntekijöitä yhä vaikeampi löytää
Hakukonemarkkinoinnin kuumuus houkuttelee mainos- ja it-alojen ihmisiä joilla ei ole käytännön osaamista alalta. Siksi työpaikkailmoitus Hesarissa voi tuoda haastatteluihin paljon hakijoita mutta ei välttämättä yhtäkään osaajaa.
Erityisesti hakukoneoptimoinnissa näkyy vaikeus löytää päteviä työntekijöitä. SEO-osaajien on syytä tiedostaa tämä palkkaneuvotteluissa – huolimatta siitä mitä työnantajaehdokas sanoo hakijoiden määrästä.
Hakusanamainonnan perusteet oppii nopeammin ja tekijöiden pooli on suurempi. Työntekijän kouluttaminen perusteista lähtien ei ole AdWords-mainonnassa kallista, hakukoneoptimoinnin suhteen se vaatii poikkeuksellisen pätevän koulutettavan ja aikaakin palaa paljon enemmän.
Hakukonemarkkinointiin laajentavat mainos- ja digitoimistot turvautuvat alan yritysten ostamiseen, koska osaavia työntekijöitä on vaikea saada. Nyt tämä on tosin vielä hetken hankalaa: Total Management -kaupassa vaihtuneet miljoonat ovat nostaneet epärealistisia kuvitelmia omistajien mieliin.
4. Hinnat ja hinnoittelumallit kyseenalaistetaan
Kettu vartioi kanatarhaa on monesti osuva metafora hakusanamainonnan järjestelyissä. Klikkihinnoittelussa AdWords-firmalle on kannattavaa polttaa asiakkaan rahaa mahdollisimman tehokkaasti. Kohdentamisellakaan ei ole niin väliä jos joitakin klikkejä saa Googlelta halvalla paljon: näin jää enemmän rahaa AdWords-firman kassaan.
Jos hakusanamainontaa tarjoava pudottaa kilpailun paineesta klikkihinnan vaikkapa eurosta 50 senttiin, saattaa ostajan mieleen hiipiä ajatus kusetuksesta: eivätkös Googlen perimät klikkihinnat ole pikemminkin kasvussa?
Toisessa yleisessä hinnoittelumallissa ostajalta saatetaan veloittaa kiinteää kuukausihintaa AdWords-tilin hallinnasta, vaikka tili olisi useita kuukausia autopilotilla. Tähän voi vaikuttaa hallinoivan firman raju kasvu: hommia ei vain ehditä organisoida kunnolla laadunvarmistus huomioiden.
Muita AdWords-mainonnan hinnoittelumalleja ovat mm.
- hallintamaksu kuukaudessa per hakusana
- tuntipohjainen konsultointi
- tulospohjainen hinnoittelu: toteuttaja saa maksun mitattujen konversioiden tai kauppojen perusteella
- prosentti mainonnan budjetista
Vuoden 2008 aikana asiakkaat tulevat kriittisemmiksi hinnoittelumallien suhteen. Lisäksi he alkavat vertailla hintoja ja vaihtavat tarpeen mukaan mainonnan toteuttajaa. Valveutuneimmat kiinnittävät huomiota myös kävijöiden laatuun.
Hakukoneoptimoinnissa kuukausiveloitus joutuu yhä useammin kriittisen tarkastelun kohteeksi. Se voi olla täysin asiallinen ja rehellinen malli, mutta se ei sovellu kaikille nykyisille maksajilleen yhtä hyvin kuin urakat ja tuntilaskutus. Kuukausiveloituksessa on myös hakukoneoptimoinnin suhteen se vaara, että asiakas ei saa juurikaan vastinetta käyttämälleen rahalle.
5. Hakukoneoptimoinnista alkaa tulla vähän hankalaa
Suomi on ollut helppo markkina-alue useimmilla hakusanoilla. Poikkeuksia ovat olleet alat joilla on rahakkaita kumppanuusohjelmia tai AdSense-mainoksia tai joilla kisaavat hakukoneoptimoinnin ammattilaiset keskenään: vastaavia hakusanoja ovat esimerkiksi ”pokeri”, ”pikalaina” ja ”hakukoneoptimointi”.
Vuonna 2008 suomenkielinen hakukoneoptimointi vaikeutuu havaittavasti mutta ei ole edelleenkään läheskään yhtä hankalaa kuin englanniksi. Osaltaan tähän vaikuttaa mainittu mediatalojen herääminen hakukoneoptimointiin, osaltaan in-house-osaamisen ja palveluiden ostamisen lisääntyminen muissakin yrityksissä, osaltaan itsenäisten webmasterien keskinäinen kilpailu mainosrahoista.
6. ”Suomen Digg” – odotus tiivistyy
Miten tämä liittyy hakukonemarkkinointiin? – Erittäin paljon.
Englanninkielisellä alueella sosiaaliset uutissivustot kuten Digg, Reddit ja Propeller ovat merkittäviä hakukoneoptimoinnin työkaluja. Niissä suositut sivut saavat kosolti linkkejä ja nämä linkit vahvistavat koko kohdesivustoa hakutuloksissa.
Suomessa on jo joitakin ”Digg-klooneja” (kökkö ilmaus), mutta todellinen mullistus nähtäneen vasta sitten kun joku valmiiksi ison käyttäjäpohjan tavoittava sivusto lanseeraa omansa. Vaikeaa toteuttaminen ei ole: siihen riittää Pligg tai Drupal pluginilla höystettynä.
Kuka räjäyttää potin Suomessa vuonna 2008? Onko se omistajaa vaihtanut Blogilista?
7. Alan yritysten yhteistyö lisääntyy
Monet yritykset myyvät hakukonemarkkinointia ilman valmiutta vaativien projektien läpivientiin. Tähän voi olla syynä myös mainittu työvoimapula eikä vain osaamisen puute. Jos tällainen vajaamiehitetty yritys saa asiakkaan, sen kannattaa ulkoistaa vaativa työ yhteistyössä olevalle osaavalle yritykselle.
Yhteistyö lähentää alan toimijoiden suhteita ja helpottaa piikkejä kysynnässä. Hassu sivuvaikutus asiakkaan kannalta voi tosin olla se, että useammat tämän saamat tarjoukset saattavat johtaa käytännössä samoihin tekijöihin.
Vuonna 2008 hakukonemarkkinoinnin tekijöiden yhteistyö lisääntyy selvästi. Itsekin tulen syyllistymään tällaiseen yhteispeliin.
8. Asiantuntijayritykset astuvat kuvioihin
Hakukonemarkkinointia tekeviä yrityksiä on perinteisesti kasvatettu siten että henkilö joka osaa jonkun verran palkkaa muita, kenties koulutettavaksi. Parhaassa tapauksessa on sentään ostettu koulutusta Keijo Kortelaiselta.
Lisäksi on tarvittu tekijöihin nähden moninkertainen poppoo puhelinmyyjiä tyrkyttämään palveluita pk-yrityksille, joilla on niistä hyvin hutera käsitys. Ja tietenkin Google AdWords-mainoksia toitottamaan omaa ”asiantuntemusta”.
Näiden isompien yritysten vastapainona on sitten ollut yhden tekijän pajoja, joiden osaaminen on vaihdellut hyvinkin korkeasta lähes olemattomaan.
Tähän kenttään on tulossa muutoksia vuonna 2008, kun osaavat yksilöt muodostavat yhteenliittymiä joiden liiketoimintamalli ei perustu puhelinmyyjien armadaan. Joitakin viitteitä tällaisesta kehityksestä on jo ilmassa.
Nico sanoo:
Aika pitkälle samoilla linjoilla kanssasi.
Jos jotain tuon lisäksi pitäisi ennustaa tai veikata niin miten olisi että joku ”suuri” alan toimija rantautuu Suomeen? Huhujen ja faktatiedon perusteella tiedän 3 alan suurempaa yritystä jotka viime vuonna vakavasti harkitsivat tuloa Suomeen.
Näiden yritysten osakkeet ovat kuitenkin laskeneet viime aikoina, kilpailu tärkeillä kotimarkkinoilla lisääntynyt jne. Ehkä ei sittenkään mennä Suomeen…
Arttu sanoo:
Mielenkiintoisia huhuja.
Suomeen voi tulla monella mallilla: avaamalla toimisto, ostamalla joku suomalaisfirma, perustamalla yhteisyritys tai hankkimalla yhteistyökumppaneita vastaamaan käytännön hakukonemarkkinoinnista.
Voi olla että ostohaluja hillitsee suomalaisten silmissä kiiluvat miljoonat, jotka Netbooster sinne laittoi ostamalla Total Managementin.
Ehkä yhteistyö ja yhteiset yritykset ovat tulijoille helpoimpia malleja?
Oma lukunsa ovat jotkut maailman suurimpiin kuuluvat pr- ja mainostoimistot, jotka hankkivat maailmanlaajuisesti talliinsa hakukonemarkkinoinnin osaamista.
moykky sanoo:
Ansiokas listaus Arttu!
Omassa seurattavien asioiden listassa on lisäksi Googlen oman aktiivisuuden kasvu. Nyt kun Petri K pääsi eroon Ruotsin maajohdosta, hänellä on taas aikaa panostaa Suomeen. Suomen toimistolla on nyt voimakas rekryvaihe käynnissä ja tämän vuoden aikana heidän aktiivisuutensa tulee taatusti kasvamaan. Mielenkiintoista on nähdä, hakevatko he kasvua nykyisten toimijoiden tukemisen kautta, kokonaan uusien markkinoijien aktivoimisella vai mistä. Asia joka on varma, on se että alan kasvutahti ei nyt ole Googlen näkökulmasta riittävä.
marco sanoo:
Realistisen tuntuisia visioita Arttu. Täysin samantyylisiä ajatuksia on itselläni ollut. En tosin usko, että hakukoneoptimointi vaikeutuu alan osaajille sen kummemmin. Entistä tärkeämpää se tulee kuitenkin olemaan AdWords-hintojen jatkaessa vääjäämätöntä nousuaan.
Bulkki on kirosana tälläkin toimialalla. Google-mainontaa on juuri nyt niin helppo myydä, että olisi ihme jos alalla ei olisi myös agressiivista luukuttamista. Toivon, että asiakkaat hoidetaan silti asiallisesti ja tuloksellisesti. Huono maine on niin helppo saada, sen puhdistaminen on paljon vaikeampaa.
Arttu sanoo:
moykky, se yksi juoru jonka olen Google Suomen tekemästä mainonnan suunnittelusta kuullut kertoi että laatu oli ”huono” – ainakin avainsanalistan perusteella.
Hakukonemarkkinoinnin maineen kannalta toivon, että kun Suomen toimisto laajentaa enemmän mainonnan toteuttamiseen ja/tai konsultointiin, se pysyisi uskollisena Googlen sloganille ”Tulos on tärkein.”
Siis siinä merkityksessä että asiakkaan konversiot ja liiketoimintahyöty olisivat keskiössä eikä se perinteinen suositus kasvattaa AdWords-mainonnan budjettia tai tehdä jotain muuta joka tuo enemmän Googlen itsensä kassaan.
Arttu sanoo:
marco, hakukoneoptimoinnin vaikeutuminen ei taida vielä 2008 olla sitä että osaajat eivät saavuttaisi tavoitteitaan. Pikemminkin se voisi ilmetä niin että tavoitteiden saavuttaminen vaatii vähän enemmän työtä ja aikaa.
Itsekin toivon tosissani että bulkkikauppiaat satsaisivat laadunvalvontaan ja ehkä ohjaisivat asiakkaat ostamaan itseltään perusteellisempaa palvelua. Vaarassa ei ole tosiaan ole vain näiden yksittäisten firmojen vaan koko alan maine.
Arttu sanoo:
Sain juttuun liittyen palautetta eräältä hakukonemarkkinoinnin tekijältä joka haluaa pysyä nimettömänä.
Hän kiinnitti huomiota siihen että jotkut klikkihinnoittelua käyttävät AdWords-firmat kohdistavat mainokset joskus myös mainostavien yritysten nimillä, jolloin ne saavat klikit Googlelta erittäin halvalla. Mainostajilta sen sijaan veloitetaan näistäkin klikeistä täysimääräinen kiinteä hinta.
Palautetta saa tosiaan laittaa anonyymistikin, jos ei halua esiintyä yrityksensä nimissä: arttu@nettibisnes.info.
Nico sanoo:
”että jotkut klikkihinnoittelua käyttävät AdWords-firmat kohdistavat mainokset joskus myös mainostavien yritysten nimillä, jolloin ne saavat klikit Googlelta erittäin halvalla.”
Näiden klikkien hinnat ovat tyypilisesti 0,03 – 0,05 € ja jos otetaan huomioon että näitä kampanjoita tuskin tarvitsee ylläpitää ja että yritys löytyy myös sijalla 1 tuolla samalla haulla on mielestäni vähän kusetusta jos tällaisista klikeistä veloitetaan täyttä hintaa esim 0,40 € / napsautus.
Arttu sanoo:
AdWords-firman katetta vielä lisää se että niitä 0.05 euron klikkejä voi tulla suuria määriä. CTR eli klikkiprosentti hakutuloksen yläpuolella olevalla AdWords-mainoksella voi olla suurimmillaan jopa 80%.
Pahimmassa tapauksessa suuri osa mainostajan maksamista klikeistä voi olla näitä ”kusetusklikkejä”.
Eipä silti, joissakin toisissa hinnoittelumalleissa on joskus fiksua mainostaa myös firman omalla nimellä: niin saadaan brändi paremmin ja kontrolloidusti esiin ja vallattua lisää tilaa hakutuloksista.
Mielestäni parhaimpia hakukonemainonnan hinnoittelumalleja ovat
1. veloitus tehdyistä tunneista / sovitusta työurakasta
2. kuukausilaskutus (olettaen että tiliä seurataan ja mainontaa kehitetään tarpeen mukaan)
3. vuosilaskutus (helpompi selittää että joinakin kuukausina kampanjalle ei tarvitse tehdä mitään)
Kaikissa näissä hinnoittelumalleissa asiakas maksaa itse klikit Googlelle ja hakukonemarkkinoinnin toteuttajalle vain kampanjoiden hallinnasta tai konsultoinnista.
Juha Söderholm sanoo:
Sä nyt unohdit kausivaihtelut kokonaan. Kausivaihtelut voi Adwordsissa olla aika isoja ja lisäksi kampanjaa pitää optimoida lähestulkoon jatkuvasti, että se pysyy tehokkaana.
Tuossa ”1000 klikkiä” mallissa on vielä se huono puoli, että hyvin suunnittellusta kampanjasta saa hyödyn kampanjan tekijä, ei asiakas. Tunti / kuukausi veloituksella olevista kampanjoista asiakas saa hyödyn itselleen. Eli mitä enemmän asiakas antaa kamppikseen viilaamiseen käyttää aikaa / maksaa, sitä isomman hyödyn asiakas pitkällä tähtäimellä hyvin toimivasta kampanjasta saa Lue: -> halvempia klikkejä.
Arttu sanoo:
Hyvä lisäys, Juha.
Halvempien klikkien lisäksi työpohjainen laskutus voi tuoda myös enemmän konversioita. Varsinkin jos joku bonus on sidottu AdWords-kävijöiden konversioprosenttiin (ei tosin toimi kaikissa bisneksissä).
1000-klikkiä mallissa hakukonemarkkinoijalla on suuri kiusaus hoitaa homma laiskasti ja tosiaan lähinnä itselleen tuottoisasti. Varsinkin jos klikkien kertymisen aikaraja on vuosi.
Juha Söderholm sanoo:
Mun mielestä toi Kotilan kirjoitus oli vähän huono: Normipulliaiselle tosta jää se maku, että kaikki nettimarkkinointi on kusetusta. Normaalipulliaisen kun on ihan tosissaan vaikea ymmärtää eroa tuntihinnalla jossa asiakkaalla oma Adwords-tili / budjetti verrattuna sitten klikkihintaan.
Arttu sanoo:
Jaa, enpä sitten tiedä onko pulliaisten epäluuloisuus aina niin huono asia. Luulisi että sellainen mielentila voi auttaa välttämään hakukonemarkkinoinnin kusetuksia.
Kuitenkin useimmat taitavat tiedostaa että ostamalla hakukonemarkkinointia voi tehdä rahaa itselleenkin. Eli pitää vain olla kriittinen ja yrittää löytää rehellisiä toteuttajia.
Mutta olet oikeassa että monelle AdWords-hinnoittelumallien ymmärtäminen vaatii perusteellisen selityksen.
Pitäisiköhän kirjoittaa hinnoittelumalleista selventävä artikkeli? (Vai ehtiikö joku ensin?)
Ilkka Kauppinen sanoo:
Onkos se kumma jos AdWordsin eri hinnoittelumallien ymmärtäminen vaatii perusteellisen selityksen asiakkaalle, kun ainakin omalla toimialallani (matkailu) pelkästään hakusanamainonnan ja hakukoneoptimoinnin eron selittäminen vaatii usein pitkällisen ja mielellään muutaman kerran toistetun kuvauksen?
Arttu sanoo:
Ei ole kumma, Ilkka.
Siksi hakukonemarkkinoinnin bulkkikauppiaat noudattavat tavallaan paketoinnin ja tuotteistuksen kultaisia sääntöjä: he pyrkivät tekemään tuotteensa sisällön helposti ymmärrettäväksi ja ostettavaksi kilpailluilla markkinoilla.
Bulkkifirmojen leivissä on paljon taitavia myyjiä tarjoamassa näitä paketteja, ja niiden oma bisnes kukoistaakin siksi ihan mukavasti.
Ongelma on tosiaan se että AdWordsin tapauksessa esimerkiksi kiinteä klikkihinta pelaa useimmissa tapauksissa ostajan etua vastaan ja houkuttelee toteuttajan väärinkäytöksiin.
Rehellisen toteuttajan saattaakin tunnistaa siitä, että tämä vaivautuu selittämään hinnoittelumallit niin että asiakas ymmärtää mikä on hänelle edullista – eikä toteuttaja pidä lähtökohtanaan sitä että ”asiakas on tyhmä ja parempi pitääkin sellaisena”.
Mikko sanoo:
7. Alan yritysten yhteistyö lisääntyy
Tuloksesta tulossa hakukoneoptimoinnin Nokia? Muutamassa viikossa Googlen sivulle kaksi, loistavaa työtä!
Arttu sanoo:
Kiitos, Mikko. Nousu sanalla ”hakukoneoptimointi” on kieltämättä aika nopea.
Toisaalta emme ole vielä ykkösiä sanalla ”Tulos” :)
Asianharrastaja sanoo:
Ensimmäisten Google-mainonnan puhelinmyyntifirmojen puntit alkavat jo väpättää. Uudet ajat ovat tulossa.
Hakukonemediat Kauppalehden protestilistalla maksamattomien verojen takia:
http://www.taloussanomat.fi/yritykset/protestit/?s=Hakukonemediat
Mietiskelijä sanoo:
Minkäluokan liikevaihtoja nämä google- puhelinmyynti firmat mahtaa pyörittää? inoasta ei tunnu löytyvän ainakaan tietoa.
Voisiko kyseessä olla inhimillinen erehdys, vai onko näiden yritysten toimeentulo tosiaan näin vaakalaudalla jos kauppa kuitenkin käy?
Vastailija sanoo:
Kyllä Hakukonemediat Oy:n taloustiedot löytyy Inoasta, eikä ekan toimintavuoden luvuissa oo mitään hävettävää: http://www.inoa.fi/Markkinointia%20ja%20myynninedist%C3%A4mist%C3%A4/Hakukonemediat%20LSA%20Oy/TAMPERE/taloustiedot/1179034/
Firma on hyvässä iskussa, vaikka markkinoilla huhuja liikkuukiin. Tunnusluvut on aika identtiset esim. Get It Rightin kanssa: http://www.inoa.fi/Konsultointipalveluja:%20liikkeenjohdon/Get%20It%20Right%20Helsinki%20Oy/ESPOO/taloustiedot/734552/
Mutta missä on luvut Estimeltä tai Vihtorilta? Fonecta ainakin on paukuttanut tappiota vuodesta -05 lähtien, toivottavasti tyttärellä sujuu liukkaammin. Totalilta puolestaan löytyy ihan kivannäköistä graafia: http://www.inoa.fi/Yritystietopalveluja/Total%20Management%20Oy/HELSINKI/taloustiedot/452741/
saa nähdä minne kallistuu vuonna 08
Samuel sanoo:
Inoan luvut ovat vuoden 2008 tilinpäätöksistä eli käytännössä kertovat v. 07-08 liiketoiminnasta. Tänä vuonna on ehtinyt tapahtua monenlaista.
Fonectan kannattavuudesta en tiedä, mutta olettaisin tappion johtuvan investoinneista. Yritys kertoo nettisivuillaan tehneensä 48 yrityskauppaa viimeisen kuuden vuoden aikana.
AP sanoo:
Vihtori on Fonecta konsernin sisällä oleva yhtiö ja ei ole pakotettu kertomaan k.o bisnesalueen lukuja kun konserniliikevaihdossa.
Total Management on menettänyt asiakkaita melko paljon ja volyymi ainakin supistunut.Muuttanut Markkinointia ja nimeä yrityskaupan seurauksena ja ehkä muistakin syistä. Tunnetaan Netboosterina. Tietääkseni Hakukonemediat on kasvanut melkoisella vauhdilla ja tuo maksuhäiriö ei ole todellinen. Inoa taas ei ole tietääkseni enää yritys vaan tuotemerkki.
Pave sanoo:
Fiksu kirjoitus on ainakin osoitteessa http://www.yrittajalinja.fi :kun google myyjä soittaa.
Arttu sanoo:
AP/Pave, IP-osoitteen ja 2 minuutin välein ilmestyneiden kommenttien perusteella päättelisin, että olet sama henkilö eri lempinimillä.
Voisi muutenkin hieman hillitä tuota kilpailevien firmojen panettelua ilman näyttöä, vaikka todellisuuspohjaa olisikin.
Olen myös eri mieltä viitatun Yrittäjälinjan artikkelin sopivuudesta puhelinmyynnin uhreille.
Siinä propagoidaan tässä artikkelissa ja kommenteissa kritisoitua klikkipohjaista hinnoittelua, joka on yleensä ristiriidassa asiakkaan edun kanssa.
Tuo lähtökohta heijastuu myös artikkelin suosituksiin, jotka sopivat huonosti läpinäkyvämpiin hinnoittelumalleihin (eli esim. siihen että asiakas maksaa työstä ja mediakulut erikseen Googlelle).
Nimenomaan halpoja klikkejä kannattaa myös tavoitella ja toisinaan on fiksua mainostaa myös firman nimellä, jotta mainostekstillä voi synnyttää otollisia mielikuvia.
Samuel sanoo:
Tässä vielä suora linkki keskustelunaiheena olevaan kirjoitukseen: http://www.yrittajalinja.fi/uutiset.html?67
Kirjoitus on suunnattu lehden lukijakunnalle, joka koostuu (ainakin printtiversion perusteella) erilaisista pk-sektorin yrityksistä, joille nettimarkkinointi ei ole kovin suuri palanen omassa mixissä. Esimerkkinä tämän ryhmän edustajasta on 15 henkeä työllistävä maansiirtoalan yritys.
Ymmärtänet Arttu varmaan, että tähän ryhmään kuuluville yrityksille ei käytännössä myydä Google-markkinointia puhelimitse millään muulla hinnoittelumallilla kuin klikkihinnoittelulla. Siksi kirjoituksen otsikkokin on ”Kun Google-myyjä soittaa”.
En vieläkään ymmärrä, miksi klikkihinnoittelu on mielestäsi ristiriidassa asiakkaan edun kanssa. Kysehän on hinnoittelusta, itse tuote on täysin sama.
Kumpi on parempi, ostaa hanskapari kympillä vai kaksi yksittäistä hanskaa vitosella kappale?
Googlen maajohtaja Petri Kokko kertoi, että bränditermeillä kannattaa mainostaa mm. sen vuoksi, että luonnollisten tulosten CTR paranee. Argumentteja löytyy varmasti muitakin. Yksikään näistä ei kuitenkaan toimi sille maansiirtoyrittäjälle, jonka (klikki- tai mediabudjetin perusteella hinnoiteltua) kampanjaa polteltaan mainostamalla yrityksen nimellä.
Arttu sanoo:
Ymmärtääkseni ainakin Estime myy puhelimitse palveluhinnoittelulla.
On kuitenkin totta, että merkittävä osa puhelinmyynnistä pk-yrittäjille liittyy eri asteisiin kusetuksiin, kuten rahastusta varten perustettuihin nettihakemistoihin, joten klikkihinnoilteltu bulkki-AdWords sopii mainiosti joukkoon.
Juju on siinä, että käytännössä tuote ei ole sama: klikkihinnoittelu ei motivoi tekemään duunia laadukkaasti, koska rahaa tulee joka tapauksessa.
En ole tähän mennessä törmännyt vielä yhteenkään laadukkaasti toteutettuun AdWords-mainontaan, joka olisi tehty klikkihinnoittelulla asiakkaan puolesta.
Samuel sanoo:
En ota kantaa puhelinmyyntiin liittyvään vihaasi sen enempää kuin että mielestäni on hämmentävää, että aliarvioit sen kaikkein raaimman myyntityön. Sehän on aivan samaa työtä mitä teet esimerkiksi konversion parantamisen suhteen. Yhtäläisyyksiä löytyy, mm. copywritingistä tuttu AIDA-malli on kovassa käytössä myös puhelinmyynnissä.
Aika kökkö perustelu. Menee mun mielestä samaan sarjaan kuin Söderholmin kommentti siitä, että palveluhinnoittelu on halvempaa.
En väitä olevani mikään bisnesguru, mutta sen tiedän, että uusasiakashankinta on niin kallista, ettei olisi mitään järkeä tehdä töitä huonosti ihan vain huonosti tekemisen ilosta.
Mututuntumat sikseen. Minäkin olen törmännyt huonosti palveluhinnoittelulla toteutettuun Adwords-mainontaan, eikä se kerro mitään itse hinnoittelusta.
Mielenkiintoista ylipäänsä, että samat kaverit, jotka käyttävät näitä tekniikoita online-myynnissä, eivät hyväksy samaa offlinena, puhuttiin sitten tuotteistamisesta tai hyvästä myyntipuheesta (vrt. copy).
Arttu sanoo:
No ehkäpä jotain pieniä eroja löytyy. Vaikkapa se, että konversio-optimoidut nettisaitit eivät hypi silmillesi, kun olet tekemässä jotain muuta, ja saat kaikessa rauhassa vertailla niitä kilpailijoiden sivustoihin.
AdWordsin hienous on siinä, että monestikaan asiakas ei tiedä, jos se tehdään huonosti. Usein tekijäkään ei sitä tiedä.
Eli se peruste ei kuulosta niin kököltä, jos oikeasti tietää, mitä AdWords-mainonnan toteuttaminen laadukkaasti vaatii ja miten se pienentäisi klikkihinnoitellun AdWords-bulkin voittomarginaaleja.
Itsekin olen törmännyt huonoon palveluhinnoiteltuun duuniin.
Kyseisessä hinnoittelumalissa loppuasiakkaalla on kuitenkin oikeus odottaa erikseen maksamaansa mainonnan optimointia, ja hinnoittelun läpinäkyvyyden vuoksi toteuttajaa on helpompi valvoa.
Juha Söderholm sanoo:
Mielenkiintoista keskustelua täällä käydään. En tiedä kertooko se myyjien ammattitaidottomuudesta vai mistä, jos palveluhinnoittelulla ei kyetä myymään Adwordsia, Estimellä kyllä myydään ja ihan kiitettävällä tahdilla.
Hinnoittelumalleja on monia ja olenpa törmännyt myös hinnoittelumalliin jossa hintana otetaan tietty prosenttiosuus kampanjan budjetista. Tämäkään ei ole mielestäni hyvä malli, koska aiheuttaa sen että mainostajalle tarjotaan ylisuuria budjetteja. Tämä on mielestäni myös pakettihinnoittelun suuri ongelma, suurin osa ei tiedä mikä olisi oikea budjetti hakukonemainontaan ja pakettihinnoitelussa helposti yritetään myydä mahdollisimman iso paketti ilman että semmoiselle kävijämäärälle olisi edes mitään käyttöä.
Ehdotin jo aikaisemmin pakettihinnoitelulla tekeville pientä kisaa optimointi.comin topicissa, mutta hirveästi halukkaita ”kisaan” ei löytynyt. Pupu pöksyssä?
Suomen Yrittäjien sivuilla myös hieman tietoa hakukonemarkkinoinnin ostamisesta:
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/yritystoiminnanabc/hakukonemarkkinointi/
Make sanoo:
ihan mielenkiintoista seurata muutaman alan ”gurun” löpinää googlemainonnan myyntityyleistä, itse myyn tällä hetkellä 3 eri sapluunalla, klikkihinnalla, läpilaskutuksella ja palveluhinnoilla.
Minun vaatimaton mielipiteeni näiden paremmuusvertailusta perustuu n. 450 kampanjan tekoon ja ennenkaikkea myös myyntiin.
Ylivoimaisesti paras on klikkihinnoittelu suurimmalle osasta asiakkaita esim. b2b firmoille, joilla klikkejä toimialan sanoilla saadaan n.5-8.000 vuodessa. Asiakas saa kiinteällä hinnalla takuumäärän klikkejä, ei muita (ylimääräisiä) kuluja.
Tottahan toki asiakas saa raportin hakusanoineen joka viikko postiinsa ja voi muutella rajattomasti kampanjaansa, edelleen samaan hintaan.
Läpilaskutus toimii isommissa asiakkaissa, joissa klikkejä tulee paljon.
Toi palveluhinnoittelu on minusta kaikista kököin, en näe siinä juuri järkeä asiakkaan kannalta, itse olen tehnyt sillä lähinnä mediatoimistoille ja omatoimiilmoittajille..
Juha Söderholm sanoo:
Vielä kun opittaisiin että ne klikkimäärät eivät ratkaise mitään :)
Arttu sanoo:
Komppaan Juhaa: klikkien määrä ja ostamisen helppous ovat aivan toissijaisia tekijöitä, kun mietitään miten yrityksen kannattaa hakusanamainonnasta maksaa.
Palveluhinnoittelu perustuu siihen, että toteuttaja tekee joka kuukausi työtä niiden klikkien laadun nostamiseksi (ja hinnan pienentämiseksi silloin kun se on järkevää).
Make sanoo:
..anteeksi kun en ymmärrä..klikkimäärät eivät ratkaise mitään? Kai meistä ammattilaisista kaikki osaa katsoa oikeat hakusanat yrityskohtaisesti ja totta mooses niitä seurataan ja ollaan asiakkaaseen yhteydessä koko kampanjan ajan.
Jos itse kusettaa asiakkaitaan, se ei tarkoita että kaikki tekee samaa!
Palveluhinnoitteluhan tarkoittaa, että kun tekee muutoksia, niin siitä räpsästään tuntitaksa, klikkihinnoittelussahan samat palvelut kuuluu koko kampanjan ajan veloituksestta mukaan.
Arttu sanoo:
Make, minulla on tuore kokemus sinun työnantajasi tekemästä hakusanamainonnasta yhteisen asiakkaan kautta (työnantajasi saa tietää IP-osoitteesi perusteella, ihan vain tiedoksi).
Siihen ei kuulunut analytiikkasoftan tavoite- tai verkkokaupan tulosseurannan hyödyntäminen eikä todellisten hakulauseiden seurantaa, jotka ovat laadukkaan AdWords-toteuttamisen perusedellytyksiä. Itse asiassa käytössä olleesta Google Analyticsistä ei oltu teillä ollenkaan kiinnostuneita.
Laadukkaaseen AdWords-bisnekseen ei kuulu myöskään se, että mainostetaan useampaa isoa yritystä samalla AdWords-tilillä, kuten teidän firma teki. Eikä se että klikkihinnoitellussa palvelussa pääosa klikeistä tulee ns. brändisanoilla, kuten firman nimellä.
Tuon kokemuksen perusteella en epäilisi teitä niinkään suoranaisiksi kusettajiksi (jos sitä tarkoitit?) vaan pikemminkin epäpäteviksi.
Palveluhinnoittelu tarkoittaa kyllä yleensä kiinteää kuukausitaksaa, joka määräytyy arvioidun työmäärän mukaan. Olen toki samaa mieltä siitä, että joka toimenpiteestä erikseen laskuttaminen olisi aika kankea hinnoittelutapa.
Make sanoo:
Sori kun sohasin! Toki tiedän, että käynnistäni jää jälki, mutta enhän yrittänytkään käyntiäni salata ja samoin nimimerkkini on oikea kutsumanimeni. Seurannasta sen verran, että me toimimme eri seurantajärjestelmillä kuin Analytics ja meidän palveluihin myös kuuluu esim. tuotonseurantaa. Paras seurantahan on kun olen yhteydessä asiakkaaseen ja hän kertoo kuinka kauppa on kasvanut, eli ihan pystyy vanhallakin mallilla toimimaan. (Itse olen vanhan kansan mainosmies).
Meillä ei missään nimessä mainosteta firman, ei oman eikä kilpailijan nimellä, se on takuulla varma juttu, ellei asiakas sitten halua omaa nimeään hakusanaksi. Äsken juuri laitoin asiakkaan nimellä näkymään kun asiakas
halusi( pääsivät AAA-luottoluokkaan).
Itse en todellakaan ole mikään ”nörtti” ja siksi jätänkin teknilliset jutut pätevimmille.
Itse olen sitä mieltä yleensäkin alasta, että olisin huolestunut alalle tulevista ns. hakemistotaloista jotka tekevät ainakin oman arvioni mukaan pikkasen sillä ”kusetus” linjalla ja mollaamalla toisia.
Eikä tosiaankaan ollut tarkoitus liikaa arvostella, kunhan kerroin oman mielipiteeni.
Juha Söderholm sanoo:
Palveluhinnoittelussa on se hyvä puoli, että tarvittaessa voidaan maksaa tietyistä sanoista ylihintaakin mikäli huomataan, että se on järkevää – eli järkevää viedä esimerkiksi asiakas sijalle 2 sijan 5 sijasta, jolloin liikeenteen laatu paranee (mahdollisesti), vastasvuoroisesti voidaan myös tiputtaa bidiä / sijoitusta keinotekoisesti jos huomataan että hyvistä sijoista ei ole järkeä maksaa.
Asiakkaan etu on, että tajuaa mistä hän maksaa Google mainonnan tarjoajalle – oman kokemukseni mukaan klikkejä ostavat eivät tiedä – eivätkä tiedä esim. mitään perusteista miten laatupistejärjestelmä yms. toimii, eli pyritään ikään kuin pitämään asiakas tyhmänä.
Juha Söderholm sanoo:
Makelle tiedoksi: Jos joku pistää sinne Adwordsiin hakusanaksi juusto niin se mainos saattaa näkyä vaikka sykemittari-sanalla broadmatcheista johtuen, tälläinen taas vetää kampanjan melko ruvelle – eikä sitä saada tehokkaaksi.
Adwordshan ei näytä tätä oikeaa tietoa eikä suurin osa analytiikkasoftista vakiona. Tätä tarkoitetaan oikeiden hakusanojen seurannalla. Suurin osa Adwords-kamppisten tekijöistä eivät edes osaa käyttää negatiivisia hakusana jolloin kampanjoita on hyvin helppo parantaa.
Juha Söderholm sanoo:
Luinpas Artun kommentin uudestaan ja Arttu taisi tarkoittaa sitä, että jos teillä ei käytössä MCC-keskusta ettekä tehneet jokaiselle asiakkaalle omaa Adwords-tiliä tarkoittaa se myös sitä, että niiden muiden asiakkaiden laatupisteet vaikuttavat kyseiseen asiakkaaseen.
Bääd mistake. :/
Puhelinmyynti on jees sanoo:
Puhelinmyynnin vihaajat voisivat ottaa huomioon, että varmaan itsekin soittavat yrityksiin tarjotakseen tapaamista tai tuotteitaan tai palveluitaan. Jos eivät, tekevät vain markkinointia, eivät myyntiä.
Silloin kyse on ymmärtämättömyydestä myyntiin ja koko henkilökohtaisen myyntityön vihaamisesta. Puhelimella kontaktointi on useimmiten sekä asiakkaan, että myyjän kannalta kustannustehokkain tapa hoitaa asiaa. Sehän se vasta aikaa vie, jos asia, joka voidaan hoitaa puhelimella, mennään käymällä hoitamaan. Lisäksi se on todella kallista, lisää myös tuotteiden ja palveluiden hintaa. Lisäksi saastuttaa enemmän luontoa. On todellista vääristelyä väittää, että suurin osa puhelinmyynnistä on kusetusta, jos kymmenet tuhannet ihmiset ja tuhannet yritykset päivittäin hoitavat näin asioitaan ja myyntiään. Kun muutama kusettaja on joukossa ja tekevät sen soittamalla, ei se tee koko toiminta-alasta kusetusta. Yhtälailla voidaan väittää, että yhtäpaljon kusetusta tehdään kaikilla muilla myynti ja markkinointitavoilla.
Kyllä puhelin on hyvä väline!
On suur-realistista kuvitella, että jollain markkinointitoimenpiteillä saavutettaisiin yhtä hyviä prosentuaalisia tuloksia kuin henkilökohtaisella kontakteilla jossa voidaan keskustella. Jos näin kuvittelet, mene yrittäjäin, liike-elämän elämänkouluun !
Sitäpaitsi Suomalaista työtä kannattaa tänä päivänä puolustaa.
Konkka-Jukka sanoo:
Vastailijalle eli tod.näk Hakukonemedioiden työntekijälle: http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/tulostiedote/tiedote.jsp?selected=kaikki&oid=20100801/12822235582280
Ko.lafkaa hakee muuten verottaja konkurssiin, joten eiköhän se aikoinaan lanseerattu maksuhäiriö ollut ihan aito. Ei muuta kun luuria käteen ja klikkipakettia maailmalle, hahaa. Olen kovin tyytyväinen