On väitetty että Firefox-selaimen Adblock Plus -lisäosa uhkaa mainosrahoitteisia web-sivustoja.

Adblock Plus suodattaa useimmat mainokset pois automaattisesti. Tämän vuoksi jotkut sivustojen omistajat pelkäävät elantonsa puolesta.

Perustelen tässä artikkelissa miksi asia on aivan päinvastoin kuin pelätään.

Tunnustus

Käytössäni on Adblock Plus ja teen rahaa Internet-mainonnalla.

Olenko siis kaksinaamainen epeli joka odottaa muilta eri käytöstä kuin itseltään?

(Vastaus: todellakin odotan, mutta realistisessa mielessä – en moraalisesti.)

Joiltakin sivustoilta kytken Adblock Plus -suodatuksen pois: AdSense-mainoksista on kätevä spotata ajankohtaisia asioita ja joskus olen kiinnostunut myös siitä miten muut asettelevat mainoksiaan.

Viimeksi esimerkiksi tuli BlogiBlogissa klikattua paria mainosta, jotka paljastivat että Satama on laajentanut sähköpostimarkkinointiin ja että budjetin prosenttiin perustuvaa AdWords-hinnoittelumallia on alettu mainostaa Suomessakin. Tässä nähdään AdWords-sisältöverkostonkin yksi autuus: kilpailijat pysyvät kätevästi kärryillä tekemisistäsi ja vielä maksat siitä hyvästä.

Kokeilin miltä netin käyttö tuntuisi ilman Adblock Plussaa

Miten kävi?

Prosessorin käyttöaste pompahti n. 100 prosenttiin ja tietokone meni lähestulkoon käyttökelvottomaksi.

Selitys: minulla on jatkuvasti auki kymmeniä välilehtiä ja osalla noista sivustoista on mainoksina raskaita flash-bannereita yms.

Juha Söderholmin Adblock-kritiikkiä kommentoinut Halvattu on kokenut saman:

Minä en blokkaa mainoksia ensisijaisesti siksi, että ne olisivat ärsyttäviä. Blokkaan ne siksi että ne halvauttavat selaimeni siinä vaiheessa kun minulla on 30 välilehteä auki. Tarkoitan semmoista flash-paskaa joka kuluttaa suoritintehoa taustallakin. Tämä tuli todistettua joku aika sitten kun ajattelin katsoa sivuja taas mainosten kanssa. Adblock on ja pysyy.

Miten Adblock lisää mainostuloja?

Netissä kuningas ei ole sisältö vaan sisällön kuluttaja. Web-sivuston kävijän on äärimmäisen helppo poistua epämiellyttävältä sivulta muualle, vähemmän mainoksilla sotkettuun sisältöön. Vähän hankalampaa on poistaa mainokset Adblockilla ja nauttia sisällöstä.

Adblock-lisäosan käyttäjät vihaavat mainoksia keskimäärin muita enemmän. He ovat myös muita todennäköisemmin netin mielipidejohtajia, varhaisia omaksujia ja sosiaalisen median verkkopalveluiden aktiivikäyttäjiä.

Adblock Plus -selaajat levittävät tietoa sisällöstä jolle he eivät antaisi ääntään ilman lisäosaa. Näin Adblockin käyttäjät ajavat sivuille vähemmän mainosvihamielistä väkeä joka tuo sivuston omistajalle mainostuloja.

Mainosklikeistä suurin osa tulee ihmisiltä, jotka eivät ole perillä koko suodattamisen mahdollisuudesta tai joille pluginin tai edes Firefoxin asentaminen on liian iso pala. Eivät siis kovin todennäköisiä Adblockin käyttäjiä. (Tämä on se syy miksi odotan mainosrahoitteisten sivustojeni kävijöiltä erilaista käyttäytymistä kuin itseltäni.)

Muutama vastalause

”Adblock-selaajat ovat varkaita”

Adblockin vastustajat esittävät toisinaan että Adblock-selaajat varastavat heidän sisältöään, koska he eivät kuluta sitä tarkoitetussa muodossa: mainoksilla varustettuna ja vastustajia elättäen. Vastustajat saattavat jopa sanoa että mainosten suodatus rikkoo heidän sivustojensa käyttöehtoja.

Tämä on mielenkiintoinen argumentti.

Ovatko varkaita myös erikoisselaimia käyttävät sokeat ja muut vammaiset, joille netti on keskeinen elämänlaadun parantaja? Tai tekstiselainten käyttäjät? Entäs ne jotka ovat kytkeneet flashin pois päältä säästääkseen suoritintaan ja hermojaan? Tai ne joilla ei ole Javascript päällä koska he pelkäävät viruksia tai web-analyytikkoja? Tai kaikki ne jotka käyttävät ponnahdusikkunoiden suodatuksella varustettua selainta?

Mitään laillista pohjaa syytöksille ei ole, moraalisesta nyt puhumattakaan. Enemmänkin varkaaksi haukkuminen voi kieliä puutteellisesta liiketoimintaosaamisesta ja keskinkertaisesta sisällöstä.

Eettisiä argumentteja on itse asiassa enemmän bannerimainontaa vastaan kuin sen puolesta. Ulkomainonnan kieltänyt São Paolo on kaunis esimerkki offline-maailmasta.

”Entä jos kaikki käyttäisivät Adblock Plussaa? Miten kävisi netin ilmaisen sisällön?”

Niin, kuvitellaanpa että joka ikisellä netin käyttäjällä olisi tehokas mainosten suodatus. Jos ei siihen mennessä ole keksinyt toimivia bisnesmalleja tai oppinut myymään ei-suodatettavaa mainostilaa, niin todellakin ansaitsee kohtalonsa.

Ilmainen sisältö ei ole menossa minnekään vaan lisääntyy huimaa vauhtia, aivan mitättömilläkin mainostuloilla tai kokonaan ilman sellaisia. Isotkin brändit ovat tajuamassa että myös informatiivinen sisältö on hyvää mainosta.

”Adblock oikeasti vähentää klikkejäni”

Näin voi käydä yhä suuremmassa määrin kun huomaavaiset blokkaajat asentavat Adblockin myös vähemmän valveutuneille perheenjäsenilleen, sukulaisilleen ja ystävilleen. Itsekin olen asentanut Adblockin tällaiselle läheiselle, koska muuten hänen selailunsa hidastuisi kohtuuttomasti vanhahkolla tietokoneella.

Jos Adblock Plussan olemassaolo ihan oikeasti vähentää mainostulojasi, on syytä katsoa peiliin: eikö sisältösi ole tarpeeksi kiinnostavaa levitäkseen suosittelujen kautta? oletko kokeillut mainosmuotoja kuten Tradedoubler-tekstilinkkejä, joita Adblock Plus ei suodata?

Neuvo Adblockin vastustajille

Hyvä mainostilan myyjä, maailma on kova paikka eikä se valittamalla paremmaksi muutu. Sen sijaan että murehtisit blokkereista, kannattaa sinun miettiä miten itse järjestäisit parempaa sisältöä ja miten mainoksia voisi käyttää tehokkaammin ilman että ne häiritsevät tai tulevat blokatuiksi.

Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi

Yrittäkää nähdä Adblock-vastaisen ideologianne ohitse ja nauttikaa Adblock-kävijöiden tuomasta rahasta ja huomiosta. Ilman heitä asianne olisivat huonommin.

53 vastausta juttuun “Onko Adblock uhka?”

 1. arw sanoo:

  Operassa on sisäänrakennettuna kätevästi vastaava ominaisuus.

 2. Bitten sanoo:

  ”Adblock-lisäosan käyttäjät — ovat myös muita todennäköisemmin netin mielipidejohtajia, varhaisia omaksujia ja sosiaalisen median verkkopalveluiden aktiivikäyttäjiä.”

  Tämä kaipaa vähän todisteita.

  Muuten, minkäs niminen tämä plugin on, joka mahdollistaa kommenttien muokkaamisen? Olisi ihan kiinnostava tietää siinä tapauksessa, että tämä on WP-blogi (pikaisella etsinnällä en löytänyt mainintaa).

 3. hpguru sanoo:

  Mainosesto on nykyään IEllekin. Käytän itsekin AdBlockia, ilman sitä ei voi olla.

 4. Arttu sanoo:

  Bitten, tutkimustulokset olisivat tosiaan käteviä.

  Ongelmana on se että kyselytutkimus aiheesta olisi hankala järjestää ja sen luotettavuus olisi hatara. Teknisesti on mahdollista vakoilla onko yksittäisellä käyttäjällä Adblock (Plus), mutta se taas olisi ongelmallista yksityisyyden kannalta.

  Tutkimustulosten puuttuessa joudumme turvautumaan mutuun ja epäsuoriin päättelyihin Adblock Plussan käyttäjäkunnasta:

  * Varhaiset omaksujat ja mielipidejohtajat ovat todennäköisemmin valinneet selaimekseen Firefoxin kuin IE:n.

  * He todennäköisemmin osaavat asentaa plugineja, olipa selain mikä hyvänsä.

  * He todennäköisemmin vierailevat uusilla ja oudoilla sivustoilla (ei siis ihmisiä jotka päivittäin tyytyvät saitteihin kuten http://www.hs.fi , http://www.yle.fi , http://www.mtv3.fi ). Jos ei lasketa sivustoja kuten Facebook ja MySpace, sosiaalisen median verkkopalvelut ovat monille uusia ja outoja sivustoja ja etenkin äänestyssivustoilta linkitetään uusille sivustoille.

  * Välilehtien rankka hyödyntäminen lienee vielä suuressa määrin varhaisten omaksujien puuhaa ja tekee selailun ilman mainosten suodatusta tuskalliseksi.

  Edellisen kaltaisilla päättelyillä päästään siihen mitä esitin (”muita todennäköisemmin”), mutta en silti mene väittämään että erot olisivat massiivisia varhaisten omaksujien hyväksi.

  Kuitenkin jo se vaikuttaa että monet varhaiset omaksujat ja mielipidejohtajat käyttävät Adblock Plussaa. Näin he esim. StumbleUponissa nostavat peukkua sivuille, joille he nyrpistäisivät nokkaansa ilman suodatusta.

  Plugin on WP Ajax Edit Comments. Tämän blogin krediitit löytyvät Kiitokset-sivulta, jotta footer olisi kevyempi.

 5. Arttu sanoo:

  arw ja hpguru, kiitos että pidätte Firefox-käyttäjän ajan tasalla :)

  Se suositeltava IE:n mainossuodatin on vissiin tämä? http://www.catenalogic.com/products/ieadblock/Default.aspx

  Onko Operalle jo tehty automaattinen adblock kuten Adblock Plus? Vai joutuuko suodatussäännöt syöttämään itse?

 6. Juha Söderholm sanoo:

  Minulle on ihan sama blokkaako joku mun mainokset tai ei. Omilla foorumeillani on rakennettu jo teemat niille vakikäyttäjille jotka eivät halua mainoksia katsella.

  Ymmärrän tuon flash-näkökulman, mutta en todellakaan ymmärrä Adsense-mainoksien blokkaamista. Tekstilinkithän voidaan myös blokata varsin kätevästi (eli blokataan kaikki td:t, jne pois, joten tuo ei ole mikään ratkaisu), sen jälkeen niitä joutuukin kiertää eri redirect-menetelmillä.

  Eikä sillä ole mitään tekemistä varhaisen omaksujien tai mielipidejohtajien kanssa. Ongelma on siinä, että meidän sukupolvi on rosvosukupolvi.

  Oman blogini kirjoitusta ei kannata ottaa niin tosissani. Kunhan provosin.

 7. Arttu sanoo:

  Juha, myös AdSense-mainoksia voidaan käyttää häiritsevästi, esim. niin että ne vievät liikaa tilaa sisällöltä.

  Miten Tradedoubler-tekstilinkit blokataan? Jos siis ovat html-linkkejä eivätkä Javascriptiä? Adblock Plus ei niitä ainakaan vielä blokkaa.

  (Taitavat affiliate-julkaisijat tosin käyttävät redirectejä joka tapauksessa.)

  Varhaiset omaksujat ja mielipidejohtajat ovat todellisuutta, puheet ”rosvosukupolvesta” taas kalliiksi tulevaa moralismia (jolle ei ole mitään omistajan oikeutta kummoisempaa eettistä oikeutusta).

 8. Bitten sanoo:

  Arttu: Vähän erilaista vastausta odotin. Sinä lähdit sille tielle, että varhaiset omaksujat tarvitsevat adblockin, minä itse olisin perustellut sitä sillä, että adblockin käyttäjät ovat todennäköisemmin ”social media/web savvy”:a (keksikää joku tälle kunnon suomennos!) eli adblockaajien keskuudessa on suhteessa enemmän varhaisia omaksujia kuin muiden internetin selailijoiden joukossa.

  Mutta käy se noinkin. Samaa mieltä minä joka tapauksessa olen tuon suhteen.

  Ainiin, tästä pluginista vielä semmoinen, että tuo ”muokkaa tätä kommenttia”-kohdan tumma taustaväri on turhan korostettu verrattuna muuhun värimaailmaan. Se häiritsee. Voisi olla siis vaaleampikin.

 9. Arttu sanoo:

  Bitten, luulin että tarvitsit ”tieteellisempiä” perusteluita :)

  Siksi listasin tekijöitä miksi Adblock Plussan käyttäjäkunta olisi kehittynyt enemmän varhaisten omaksujien ja mielipidejohtajien suuntaan kuin keskimääräisten netin käyttäjien. Jo Firefoxin ja pluginin asentamisen kynnyskin on liian iso monille netin käyttäjille.

  Täytyy tunnustaa etten ole koskaan nähnyt mitä plugin näyttää muille kommentoijille, ulkoasu on admin-kommentoijalle erilainen. Pitää vissiin jossain vaiheessa logata ulos ja spämmätä omaa blogia jotta näkee.

 10. Bitten sanoo:

  Arttu: Jotain tieteellistä (tai sen suuntaista) minä vähän hainkin, sen takia puhuin todisteista enkä perusteluista.

 11. Juha Söderholm sanoo:

  Toki voidaan, mutta vaikka kirjoitukseni oli osaksi tahallisen provosoiva olen sitä mieltä, että koko yhteiskunta joutuu kestämättömään tilanteeseen jos rosvosukupolvemme ei opi ymmärtämään että jotenkin ne kulut on katettava ja hyöty saatava jotta yhteiskuntamme pyörät pyörivät.

  Ostetaan kyllä kallis tietokone, mutta ohjelmista ei haluta maksaa.

  Ostetaan kallis MP3-soitin, mutta musasta ei haluta maksaa… Jne.

  Olen aikuisten oikeasti huolestunut tilanteesta.

 12. Juha Söderholm sanoo:

  Hyvin helppo ne tradedoubler, jne. tunnettujen mainoslafkojen affiliate linkit on blockata.

  On käytössä myös suodatustyökaluja jotka tunnistavat affiliate-linkit (koska linkit ovat yleensä muotoa http://www.tradedoubler.com?mainosohjain, yms) ne on hyvin helppo suodattaa pois.

 13. Arttu sanoo:

  Juha, itse luulen että yhteiskunta joten kuten selviytyy meidänkin sukupolvesta :)

  Veikkaan että piratismi nostaa esiin DRM-tekniikoiden lisäksi myös uusia bisnesmalleja, jotka marginalisoivat warettamista ja saavat sen näyttämään työläältä.

  Nuo affiliate-tekstilinkkejä suodattavat työkalut taitavat olla sitten aivan ehdottomimmille mainosten vihaajille. Itse en ainakaan suunnittele ottavani sellaista käyttöön koska se rikkoisi web-sivujen käytettävyyttä.

 14. shovi sanoo:

  Olen itse hieman harkinnut, että voisi vähentää Adsensen käyttöä. TD:n yksinkertaiset mutta relevantit tekstilinkit artikkelin lopussa tuottavat 1,5 kertaa enemmän kuin Adsensen sinisellä reunustetut boksit leipätekstin joukossa, vaikka näitä bokseja on melko paljon, ehkä jopa liikaa. Tämä voi tietysti kieliä monestakin asiasta, mutta itse uskon, että se johtuu joko Adblockista tai siitä, että nämä boksit ärsyttävät.

 15. Arttu sanoo:

  shovi, AdSensen vähentäminen saattaisi olla hyvä idea.

  Ei ehkä niinkään Adblockin tai ärsyttävyyden takia vaan AdSense-mainosten ylimalkaisen kohdistuksen ja valikoiman vuoksi (verrattuna esim. TD-syvälinkitykseen).

  Olen itse hieman testaillut AdSense-sisältöverkostossa mainontaa, ja sen perusteella kohdistuksessa ei vaikuttanut olevan välillä päätä eikä häntää (tai siis Googlen kannalta se on vallan erinomainen kun mainos näytetään myös kaikenlaisilla asiaan liittymättömillä spämmisivuilla).

  Tradedoublerin tekstilinkit voi tosiaan manuaalisesti räätälöidä jopa sivukohtaisesti, esim. syvälinkittämällä johonkin tiettyyn kirjaan mainostajan valikoimista.

  AdSensessä on sekin heikko puoli että se luo ei-niin-mairittelevaa mielikuvaa joidenkin kävijöiden päähän. AdSense yhdistetään näiden toimesta vähemmän suosittuihin, low end tai ”vain” rahantekoa varten perustettuihin sivustoihin.

 16. hpguru sanoo:

  http://hpguru.net/2008/02/02/internet-explorer-mainoksettomaksi/

  Tuota tarkoitin ensisijaisesti.

  Firefoxin AdBlock lisäkkeeseen on saatavilla myös tekstimainoksia ja linkkejä poistava lisä.

 17. Arttu sanoo:

  Kiitos linkistä, hpguru.

  Mikä se Adblockin tekstilinkkejä poistava lisä on? En löytänyt pikaisella googletuksella. (En ole aikeissa käyttää, kunhan olen utelias.)

 18. hpguru sanoo:

  Tuosta löytyypi halukkaille: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4364

 19. Arttu sanoo:

  Affiliate-julkaisijat voivat huokaista helpotuksesta: tuo Adblock Plussan Element Hiding Helper -lisä ei ole täysin automaattinen vaan suodatettavat elementit joutuu valitsemaan itse.

  Eli Tradedoubler-tekstilinkit ovat vielä turvassa muilta paitsi sellaisilta jotka kavahtavat ajatustakin että joku hyötyisi heidän klikkailuistaan. Nämä käyttäjät tuskin muutenkaan toisivat rahaa kassaan.

 20. Thomas Nybergh sanoo:

  Minusta alufoliopipo-klubikin pitää esittää kantansa myös täällä. Kirjoitin asiasta muualla jonkin aikaa sitten.

 21. Arttu sanoo:

  Kiitos linkistä, Thomas.

  Foliojuttuja on aina hauska seurata :)

 22. Nico sanoo:

  Moi,

  Sen voin ainakin sanoa omasta kokemuksesta että mainoksia välittävät tahot näkevät mainosten blokkaamisen uhkana. Myös IAB on suhtautunut vakavasti asiaan viimeksi kun (taisi olla F-Secure) ilmoitti että tällaisia toimintoja otettaisiin käyttöön kotikoneiden suojaamiseen. Kyse on silloin ns third party cookiista.

  En ole sitä mieltä että adblokkaajat ovat vain Artun kuvaamia henkilöitä. Esim kalastajat.com foorumilla useat 13-vuotiaat peruskäyttäjät käyttävät adblokkeja.

  AdBlokkaajat estävät myös esim affiliate mainosten ns iMyyntiä mikä merkittävästi alentaa tuottoa.

 23. Arttu sanoo:

  Moi Nico.

  Anti-virusohjelmistojen cookie-blokkaus on tietoturvakysymys: jos kolmannen osapuolen cookieiden keräämiä tietoja päätyisi vääriin käsiin, kyseessä olisi selvä uhka ihmisten yksityisyydelle. Näin voisi käydä jos tietoja säilyttäville palvelimille murtauduttaisiin.

  Jossakin tutkimuksessa selvitettiin että kohtuullinen prosentti nuorista miehistä poistaa keksinsä myös manuaalisesti. Arvelisin että tämä liittyy aikuisviihteen kulutukseen ja muuhun vastaavaan.

  Minusta tehokäyttäjyys ei ole iästä kiinni: jopa 10-vuotias voi olla varhainen omaksuja (no pun intended). Mutta on totta että Adblock Plus -lisäosan käyttäjäkunta koko ajan laajenee käsittämään myös yhä tavallisempia käyttäjiä.

  Mainosvälittäjien ja julkaisijoiden on ajan kanssa joko kuoltava tai sopeuduttava ihmiskunnan kehitykseen. On mahdollista että nykyisen kaltaiseen blokattavaan ja häiritsevään mainontaan suhtaudutaan tulevaisuudessa samalla tavalla kuin pop-up-ikkunoihin nykyään.

  Toisaalta Adblockin yleistyminen voi olla tervetullut tukkapölly laiskistuneille julkaisijoille: se pakottaa miettimään sivujen tehokkaampaa monetisointia joka on vähemmän riippuvaista keskitetyiltä palvelimilta tulevasta epäyksilöllisestä mainonnasta.

  Samanlainen vaikutus Adblock Plussalla (ja muilla vastaavilla) voi olla myös mainonnan toteuttajiin: ne joutuvat jatkossa miettimään tarkemmin mainosten kohdentamista ja kustomointia, kun enää ei toimi se malli että mainostoimisto hutaisee kasaan flash-bannerin joka sitten tungetaan mainospalvelimelta sellaisenaan lukuisille sivustoille.

  Eli parhaassa tapauksessa Adblockin yleistyminen olisi win-win-tilanne, josta hyötyisivät sekä mainostajat että julkaisijat (MFA-tyyppejä lukuun ottamatta). Välittäjillä ei ole niin väliä.

  Eikös se ole vain reilua jos iMyynti estyy kun kävijä ei näe (eikä ehkä ilman Adblockia muutenkaan näkisi) sitä sivun alalaitaan piilotettua banneria?

 24. Arttu sanoo:

  Poistin juuri yhden kommentin, jossa esitettiin henkilöön menevä syytös erästä keskusteluun osallistunutta kohtaan.

  Voi olla että syytöksessä oli perää – siitä en tiedä. Mutta joudun joka tapauksessa ”sensuroimaan” syytökset joiden tueksi ei esitetä mitään todisteita. Näin haluan varmistaa ettei tätä blogia käytetä astinlautana ihmisten panetteluun.

  Toivon että sensuroinnin kohteeksi joutunut kommentoija ymmärtää näkökulmani, vaikka olisikin oikeassa siinä mitä sanoi.

 25. jussi sanoo:

  Itse myös keräilen tabeja, eilen illalla oli 321 auki :-) Käytän myös flashblockia firefoxille, jolloin ei prosessori rutise.

  Mainoksia selaan ihan jotta … pysyisin mukana … no, eivät ne minua haittaa.

 26. Aki sanoo:

  En minäkään nyt ihan varauksettomasti olis tuota adblock plussaa ylistämässä. Ymmärrän kyllä sen, että häiritsevät mainokset halutaan suodattaa. Minua itseäni häiritsee pop-up mainokset ja usein myös flash mainokset. Myös haittamainosten suodattaminen on omasta näkövinkkelistäni ok [jos mainokset syö tietokoneen kapasiteetin, on kyseessä haittamainos]. Mutta omat selailutottumukseni ovat sellaisia, että tavallisten sivulle upotettujen mainosten suodattaminen ei ole tarpeen (auki vain muutamia tabejä, ja käytössä Linux). Lisäksi pyrin äänestämään ”jaloillani”: jos sivuston mainokset häiritsevät liikaa, poistun enkä palaa.

  Mutta olen enemmän Juha Söderholmin kanssa samoilla linjoilla – netin sisältö on näennäisesti ilmaista juuri mainosten takia. Jollain sivustojen kehittämisen ja ylläpidon aiheuttamat kulut (ja mahdolliset tuotto-odotukset) on katettava. Jos mainostulot lähtevät laskuun, lähtee laskuun myös korkealaatuinen sisältö, ja jotkut hyvät palvelut. Hyvin harva jaksaa tehdä laadukasta sisältöä vain innostuksen voimalla. Uskon, että mikäli mainosten suodattaminen yleistyy (siinä määrin, että mainosmarkkinat alkavat pienenemään globaalisti) syntyy jonkinlainen vastareaktio, enkä ole lainkaan vakuuttunut, että se reaktio on kokonaisuuden kannalta positiivinen.

  Tilanne on hyvin samankaltainen kuin televisiomainonassa: vaikka teknologia on kehittynyt, ei vielä (tietääkseni) yksikään tallennuslaitevalmistaja (digiboxi, vhs, dvd) ole tuonut toimnnallisuutta mikä automaattisesti jättäisi nauhoituksista mainokset pois. Teknisesti tuon pitäisi olla tehtävissä, mutta jostain syystä moista ominaisuutta ei vieläkään ole esitelty massamarkkinoille. Miksi? Itsesuojeluvaiston takia. TV mainosten automaattinen poistaminen olisi kannibalismia. Deduktio on erinomaisen helppo ja suoraviivainen: automaattisesti poistetut mainokset – vähentynyt mainosmyynti – mainosrahoitteisen TV:n näivettyminen – alentunut laitemyynti.

  Mielestäni kyse on periaatteesta, ei teknologiasta. On turha käyttää perusteluissa argumenttina sitä, että adblock plus ei filtteröi jotain TD:n mainostyyppejä. Eiköhän se ole vain ajan kysymys koska nämäkin mainokset filtteröidään. Myös argumentti ”eikö sisältösi ole riittävän kiinnostavaa levitäkseen suosittelujen kautta?” on asian vierestä. Mainospohjaisten palveluiden tulot tulevat siitä, että ihmiset klikkaavat mainoksia – ei siitä, että sisältö leviää ja sivuille tulee kävijöitä. Jos kävijät eivät klikkaa mainoksia, ei heidän vierailuistaan koidu useimmiten muuta kuin kuluja julkaisijalle.

  En kuitenkaan halua kamalasti moralisoida… jos adblock plus tuntuu hyvältä, niin ei kun käyttämään. Omalla kohdallani: jos mainostulot syystä tai toiseta putoavat niin alas, että niillä ei saa katettua edes kuluja, tulen itse pistämään omiin palveluihini lapun luukulle. Voi olla, että minun tapauksessani ei menetys ole merkittävä, mutta mikäli samoilla linjoilla on useita julkaisijoita, voi moni hyvä palvelu kuolla pois, ja moni innovaatio jäädä innovoimatta.

 27. Arttu sanoo:

  Kiitos Jussille ja Akille palautteesta.

  Flashblock on sekin kätevä lisäosa. Itselleni se ei kuitenkaan riitä koska minua oikeasti häiritsevät myös jotkut vilkkuvat Javascript-mainokset.

  Kommentoin joitakin yksittäisiä Akin mainitsemia juttuja:

  - Esim. tässä VHS-nauhurissa on täysin automaattinen mainosten ohitus toistettaessa: http://www.epinions.com/content_100442410628

  - Luulen että mediayhtiöiden painostus ja kalliiden oikeusjuttujen uhka ovat syynä siihen että automaattinen mainosten poisto nauhoituksista ei ole yleistynyt laitteiden ominaisuutena.

  - En usko että HTML-tekstilinkkien muodossa olevia mainoksia (esim. se TD-mainostyyppi) tullaan jatkossakaan laajamittaisesti filtteröimään, koska se rikkoisi sivut joilla on tekstin seassa affiliate-linkkejä (jolloin filtteröinti kääntyisi tarkoitustaan vastaan).

  - Esim. Tradedoublerin iMyynnissä kävijän ei tarvitse klikata yhtään mitään sivustollasi jotta saisit tuloja: voi riittää että hän vain käy siellä ja suorittaa mainostajan sivuilla ostoksen jonkun päivän päästä.

  - Jos kävijä suosittelee sivuja muille, jotka sitten klikkaavat niillä mainoksia, niin mielestäni hän on arvokas kävijä vaikkei itse klikkaisikaan yhtään mainosta. Itse olen luultavasti monesti toiminut tällaisessa roolissa (esim. StumbleUponin käyttäjänä).

  ***

  Nettiin syydetyt mainoseurot lisääntyvät koko ajan huimaa vauhtia, joten Adblock Plus -suodatukseen ei kyllä mikään laadukas mainosrahoitteinen saitti tule kuolemaan.

  Kaikki mainosten suodatusmenetelmät on mahdollista kiertää teknisesti, varsinkin jos mainos ei ole ärsyttävä jolloin se ei erikseen joudu silmätikuksi.

  Webmaster tulee porskuttamaan vaikka Adblock Plussasta tulisikin valtavirtaa, jos hän viitsii tutustua vähän syvemmin monetisoinnin mahdollisuuksiin. Eli ei vain nopeasti heitetä Adsenseä ja bannereita sivuille vaan oikeasti paneudutaan asiaan.

 28. Juha Söderholm sanoo:

  - Esim. Tradedoublerin iMyynnissä kävijän ei tarvitse klikata yhtään mitään sivustollasi jotta saisit tuloja: voi riittää että hän vain käy siellä ja suorittaa mainostajan sivuilla ostoksen jonkun päivän päästä

  Adblockki pystyy todennäköisesti tulevaisuudessa iggamaaan nämäkin. Ja virustorjuntaohjelmistot todennäköisesti tulevaisuudessa.

  Tietoturvayhtiöt kun eivät kauheasti tykkää ihmisten seuraamisesta netissä. Esimerkiksi kävijäseurantoja tullaan todennäköisesti vaikeuttamaan tulevaisuudessa.

 29. Arttu sanoo:

  Juha, Adblock Plus blokkaa iMyynnit jo nyt.

  Viittasin niillä vain siihen että jos mainokset blokkaava kävijä ajaa suosituksillaan Adblockitonta väkeä sivustolle, nämä voivat tuoda rahaa vaikka eivät klikkaisikaan mitään.

  Adblockin avulla on jo nyt mahdollista blokata esim. Google Analytics ja muut Javascript- ja/tai kuvapohjaiset kävijäseurannat. (Esim. Clicky käyttää sekä Javascriptiä että kuvaa.)

  Antivirusohjelmien suhteen olet luultavasti oikeassa. Niiden valmistajat vetoavat siihen, että selaajia koskevaa henkilökohtaista ja yksilöivää tietoa voisi päätyä vääriin käsiin, jos esimerkiksi mainos-cookieiden keräämiä tietoja säilyttävälle palvelimelle murtauduttaisiin.

 30. Thomas sanoo:

  Adblock on todella harmittava kapistus.

  Aiemmin hitaiden internetyhteyksien aikaan sen vielä joten kuten ymmärsi, mutta ei nykypäivänä – paitsi ehkä mobiililaajakaistoilla.

  Ystäväni käyttää kyseistä härveliä ja en todellakaan pidä siitä sillä hän itse julkaisee www-sivustoja ja haluaisi tehdä niillä rahaa, mutta ei tue muiden samankaltaisia aikomusta.

  Toivon, että jokainen adblock käyttäjä miettii jo tänä iltana peilin edessä, mikä meni väärin.

  Lyhyesti virsi kaunis – kiitos.

 31. hpguru sanoo:

  Älä unta näe. Minä en poista AdBlockiani käytöstä. Se on todettu jo, että mainokset hidastavat ja vievät tietokoneen resursseja, minä haluan keskittyä sisältöön, en mainoksiin (vilkkuviin sellaisiin).

 32. JaKari sanoo:

  Hyvä juttu, taidanpa tutustua tuohon adblockkiin. Tosin en usein palaa sivuille, joissa mainokset häiriköivät.
  Tradedoublerista kysymys ja kommentti. Törmäsin i l m a i n e n.net sivulle Googlen mainoksen kautta. Kaikki linkit paitsi sähköposti viittaavat TradeDoubleriin. Kysymys: onko tämä kannattavaa liiketoimintaa? Kommentti: tuon kaltaiselle sivustolle en palaa koskaan.

 33. Arttu sanoo:

  JaKari, ilmiön nimi on arbitraasi (arbitrage), ja se voi olla taitavasti toteutettuna hyvinkin kannattavaa liiketoimintaa.

  Siinähän on siis kyse siitä, että Tradedoublerin kautta saatavat mainostulot ylittävät AdWordsiin uppoavat mainoskulut, jotka menevät sivuston markkinointiin.

  Suomessakin useat henkilöt harjoittavat arbitraasia Google-mainosten ja Tradedoublerin avulla; ulkomailla sille on luonnollisesti vielä paremmat edellytykset.

 34. JaKari sanoo:

  Arttu, kiitos, tuli taas opittua uutta. Lueskelin aiheesta hieman ja nähtävästi arbitraasi-sivustoilla voi tosiaan tahkoa rahaa.
  Näin myös artikkelin, jossa kerrottin Googlen puuttuneen arbitraasi-sivustoihin jotka mainostivat ahkerasti Adwordsin-avulla.
  Voisitko kirjoittaa aiheesta artikkelin? Kiinnostaisi myös ne hyvin toteutut. Voiko niitä edes tunnistaa arbitraasi-sivuiksi? Jossain väitettiin, että information.com olisi sellainen. Hakukoneelta tuo näyttää.

 35. Juha Söderholm sanoo:

  Janin Rantapallo on myös hyvin toteuttu arbisaitti vaikka kerääkin myös hyvin liikennettä orgaanisista tuloksista.

 36. Arttu sanoo:

  JaKari, pistän toivomuksen korvan taakse.

  Juha, en menisi kutsumaan Rantapalloa ”arbisaitiksi” vaikka Jani AdWordsillä mainostaakin ja sivuilla on Tradedoubler-mainoksia. Varaisin sellaisen nimikkeen suoraviivaisemmille affiliate pre-sell -sivustoille. Muuten arbisaitti-käsite venähtäisi aika laajaksi.

 37. Lentävä Heppa sanoo:

  Mites muuten, onko luvallista välttää mahdolliset tekstilinkkien estot ohjaamalla linkki vaikka domain.com/sivun-nimi/ ja sieltä redirectaamalla tekstilinkin osoitteeseen? Jos on niin pitääkö tässä muistaa muuta (tietyntyyppinen redirecti, robotoida ko. sivu pois hakukoneilta, tms.?).

  Itseäni epäilyttää lähinnä se, että käyttäjiähän ei saisi huijata klikkaamaan mainosta. Jos naamio mainoslinkin olemaan muuta ja se on normaali tekstilinkki jota ei erikseen sano mainokseksi, tekeekö homman väärin? Ja mikä riittää mainokseksi ilmoittamiseksi silloin? title-attribuutti linkissä?

 38. Arttu sanoo:

  Moi Heppa,

  itse en olisi huolissani tekstilinkkien Adblock-estoista: sellaiseen turvautuu nyt ja jatkossakin niin mitätön vähemmistö ettei sillä ole taloudellista merkitystä.

  Kuvailemallasi linkin uudelleenohjaamisella ja robots.txt-blokilla on yleensä toinen päämäärä: sillä pyritään estämään se että Google rankaisee sivustoa affiliate-linkkien käytöstä.

  Google ei ole aina pelannut täysin puhdasta/järkevää peliä kumppanuusohjelmien suhteen. Tämän takia on mielestäni oikeutettua tietyissä tapauksissa piilottaa affiliate-linkit Googlelta, jotta se ei pääse tekemään vääryyksiä.

  Vaikkapa näin:

  1. Tee linkki-URLit tähän tyyliin: domain.com/redirect.php?a=parametri

  2. Uudelleenohjaus mainostajan sivustolle määrätään redirect.php-tiedostossa parametrin perusteella.

  3. Robots.txt tiedostossa on nämä rivit:

  User-agent: *
  Disallow: /redirect.php

  ***

  Mainoksesta voi ilmoittaa kävijälle ”mainosmaisella” tyylillä tai esitysasulla, suoraan tekstissä tai otsikolla (”Mainokset”, ”Kumppanit” tms.).

  Linkin URLilla ei ole mielestäni ratkaisevaa merkitystä, koska kuitenkin vain osa kiinnittää siihen huomiota ennen klikkaamista.

  Jos taas haluat käyttää affiliate-linkkejä keskellä asiatekstiä, silloin on mielestäni ihan omantunnon kysymys miten sen tekee: mainitsisitko ”mainostetun” tuotteen ilman kumppanuusohjelmaakin?

 39. Petri sanoo:

  Onkos tämä blogi nyt sitten lopullisesti vajonnut koomaan, kun myö uskolliset lukijat emme ole saaneet uutta herkkua kuukausiin? Helmikuussa viimeksi…

 40. kylteri sanoo:

  Mainokset todellakin tukkivat tietokoneen.

  Esimerkiksi huuto.netin käyttö menee ihan mahdottomaksi, kun parilla välilehdellä pyörii flash-animaatiomainoksia.

  Paikallaan pysyvät mainokset ovat OK, mutta kaikki liikkuva ja meluava on haitaksi :-)

 41. Ankeaa on.. sanoo:

  Adblock Plus: Element Hiding Helper
  Niin ei tarvitse katsoa niitä tekstimainoksiakaan. Mm. Googlen sponsoroidut linkit hakujen yhteydessä häviävät.

 42. aivan parasta sanoo:

  adblock nopeuttaa huomattavasti sivujen selailua, joten ie jää käyttämättä koska on huomattavasti hitaampaa selailu. Ja ei jaksa lisäillä rekisteriin jatkuvasti uusia estoja…

 43. Adblock sanoo:

  Ite suodatan kaiken, aivankaiken. Voin nysvätä vaikka 30 minsaa että saan jonkun ylirasittavan mainospaskan pois koneeltani. Voin myös rakentaa css tyylisivun erikseen sellaiselle sivulle jossa se on päin persettä (top 10 sivut, joilla käyn usein).

  Silti kuitenkin ostan palveluita online, ja offline ja koneetkin on aina ajantasalla. Ja kaikki tämä ilman väkipakolla syötettävää mainontaa.

 44. foghorn sanoo:

  Arttu: ”tuo Adblock Plussan Element Hiding Helper -lisä ei ole täysin automaattinen vaan suodatettavat elementit joutuu valitsemaan itse.”

  Ei itse Adblock Plussakaan estä mitään oletuksena, säännöt ne sinnekin pitää lisää.
  Helpoin tapa on tietty tilaa suodatinlista:
  http://adblockplus.org/en/subscriptions

  Tuolla on ainakin yksi lista joka piilottaa elementtejä, (lähinnä ulkomaisilla sivuilla), ja se on EasyElement.

  On myös olemassa http://viltteri.net joka sisältää normaalien Estävien suodattimien lisäksi Elementtien piilotussääntöjä.
  Mutta ois hyvä jos ne säännöt ois erillisellä listalla,
  Koska Firefox 3:ssa on sellainen bugi, että Adblockin alapaneeli (Ctrl+Vaihto+V),
  ei kerro jos sivulla on jotain piilotettu (Element Hiding) ja myös sallivat säännöt ei kosketa niitä, eli Elementtien piilotussäännöt piilottaa joka tapauksessa.

  Ja tuosta syystä Adblock Plussan tekijä ei suosittele Element Hiding -suodatinlistoja.
  lähde: http://adblockplus.org/forum/viewtopic.php?p=19695#19695

  http://adblockplus.org/forum/viewtopic.php?p=19711#19711

 45. foghorn sanoo:

  Yritä nyt sitten lähettää tänne viestiä kun tulee aina:
  ”caught_as=spam#comment-caught”

 46. Toni Hintikka sanoo:

  Itse en käytä AdBlockPlussaa, Flash-blockia tosin käytän. Yksinkertaisesti vihaan päätään raapivia ukkoja, jotka keskeyttävät surffaukseni. Flash mainosbannerit ovat siis eniten vihaamani mainosryhmä. Ne vievät koneen polvilleen. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että käyttäjä on kuningas. Itseäni ei kyllä häiritse pienet tekstimainokset, jos niiden varjolla voin käyttää loistavia nettipalveluita. Mutta tosiasia on, että jos käyttäjät alkavat niitä blokata mainostajien kuuluu olla luovia ja lopettaa vinkuminen.

  Voihan olla, että nämä estosovellukset eivät lisäänny tavallisen kansan keskuudessa. Silloin voidaan tietysti rajata kohderyhmiä helposti. Kansalle suunnatut mainokset tehdään hakusanamarkkinoinnilla ja villkuvilla Flash-bannereilla. Valveentumille täytyy sitten käyttää muita keinoja.

 47. hpguru sanoo:

  Hiljaista artikkelien merkeissä mutta vanhojakin artikkeleita kelpaa täällä lukea… Koska tulossa jotain uutta. :P

 48. Internet-markkinointikonsultti sanoo:

  Onko blogi vielä toiminnassa? Asiallista tekstiä, joten harmi jos ei.

 49. Kolmis sanoo:

  Itselläni hermoja syö ilman adblockkia ja flashblokkia ainakin seuraavat mainostustavat ja mainostyypit.

  -Raskaat flash mainokset (selain jumittaa)
  -Flash mainokset jotka aukeavat kokoruutuun kun hiiri osuu kohdalle
  -Liikkuvat ja Ääntelehtivät mainokset (kiinnittävät toki huomion mutta lähinnä vain sen takia että tuote joka mainoksessa on pääsee parahaassa tapauksessa ”en osta tätä” listaan.
  -”Kiasma mainokset” värien kimmallusta ja silmät päästä repivä kontrasti (ajaa yleensä pois sivulta)

 50. Jari sanoo:

  Minäkin blokkaan aivan käiken ja estän trackingin ghosterylla. Katsoin äskettäin suurta ja mahtavaa webbiä tyttöystäväni koneelta. Herranjestas, internetkokemus muistutti enemmän happotrippiä, kuin selailua mihin minä olen tottunut. Samat ohjelmat asentui siihenkin koneeseen ja tulee asentumaan jokaiseen koneeseen, jossa minä toimin ”neuvonantajana”.

 51. Arttu sanoo:

  Kiitos kommentista, Jari.

  Tämä Ghostery oli itselleni uusi tuttavuus:
  http://www.ghostery.com/download

  Moni ei tiedäkään, että esim. viattomalta vaikuttava Google Analytics -data on mahdollista yhdistää backendissä henkilötietoihin (ja tämä on nykyisin myös Analyticsin käyttöehtojen sallimaa).

 52. Jari sanoo:

  Onhan mainoksille kuitenkin löytymässä yhteisiä pelisääntöjä. Viittaan adblock plussan vakioasetukseen, jossa ei häiritsevä mainonta päästetään läpi. Se mikä lasketaan ei häiritseväksi mainonnaksi on minulle kuitenkin vähän epäselvää. Mainonnasta voisin hyväksyä dynaamiset sivuston ulkoasuun sopivat mainokset, mikä varmasti olisi sekä sivuston ylläpidon, että itse mainostajan etu.

  Trackingia en tule hyväksymään missään olosuhteissa ja yritän tehdä kaikkeni, jotta mahdollisimman moni ihminen tietäisi ettei heidän selailunsa välttämättä ole mitenkään anonyymia.

 53. Arttu sanoo:

  Jari, moni mainostaja ei todellakaan tajua, miten huono idea sivustolta toiseen toistuvat laatikkobannerit ovat. Mainossokeus ei vaikuta olevan tuttu käsite, vaikka mainonnalla tavoiteltaisiinkin jonkinmoista ”alitajuista” vaikutusta.

  Itse näen trackingissa useita positiivisia puolia, kuten paremman käyttökokemuksen kehittämisen, sisällön personoinnin ja laadukkaiden verkkosisältöjen julkaisemisen tuottoisamman mainonnan tukemana.

  Ainoastaan jotkut B2B-myyjät ovat kiinnostuneita yksilötason ei-anonyymistä seurannasta, muuten ihmiset ovat vain numeroja tietokannassa, olipa heistä kerätty tieto miten yksityiskohtaista hyvänsä.

Kommentoi