Tehokkaat avainsanat ovat menestyvän nettibisneksen edellytys. Niiden huolellisesta selvittämisestä hyötyy niin hakukoneoptimointi kuin Internet-markkinointi ja -mainonta yleensäkin.
Tässä esitellään lyhyesti 12 ilmaista työkalua ja menetelmää, joilla avainsanoja voidaan löytää ja joilla niiden tehokkuutta voidaan arvioida.
Mitä avainsanat ovat ja miten ne löydetään?
Oikeat avainsanat ovat
- sanoja, jotka saavat kävijät toteuttamaan sivuston omistajan tavoitteita, ja tämän lisäksi
- ihmisten hakukoneissa suosimia hakusanoja.
Niinpä kaikkein suosituimmat hakusanat eivät ole välttämättä kaikkein tehokkaimpia avainsanoja.
Avainsanatutkimus (keyword research) on kurkistus suurten ihmisjoukkojen mieliin. Siihen ei tarvita välttämättä maksullisia työkaluja, vaikka ne ovatkin hyvä lisä.
Listaan seuraavaksi koko joukon ilmaisia työkaluja ja menetelmiä avainsanojen löytämiseen ja niiden suosion tutkimiseen. Perässä on ”FI” jos välineellä luonnistuu myös suomenkielisten avainsanojen tutkimus.
Google AdWords Avaisanojen suunnittelija FI
Paras työkalu suomenkieliseen avainsanatutkimukseen. Korvannut aiemman avainsanatyökalun ja vaatii kirjautumisen Googlen mainosjärjestelmään.
Wordtracker Free Keyword Suggestion Tool
Wordtrackerin ilmainen ehdotustyökalu antaa korkeintaan 100 hakulausetta ”hakuvolyymeineen” syötetyn avainsanan perusteella.
KeywordDiscovery Free Search Term Suggestion Tool
KeywordDiscoveryn ilmainen versio näyttää sekin enintään 100 ensimmäistä ehdotusta annetun avainsanan perusteella.
SpyFu
SpyFu paljastaa ilmaiseksi osan annetun avainsanan kilpailutilanteesta sekä aiheeseen liittyvistä muista hakusanoista. Maksullinen versio näyttää enemmän tietoja. Englanninkieliseen optimointiin ja markkinointiin varsin suositeltava.
Quintura
Quintura on edistyksellinen tapa etsiä annettuun avainsanaan liittyviä muita hakusanoja. Se piirtää avainsanan ympärille tagipilven, jossa voi sulavasti surffailla ja löytää siten uusia yhteyksiä optimoitavan sivun teemaan.
Google Trends FI
Google Trends soveltuu hakusanojen suosion vertailuun. Jos tiedetään jonkin avainsanan hakuvolyymi, voidaan Trendsin avulla päätellä muistakin vertaamalla niitä tunnetun kanssa. Jotta saisit Trendsistä kaiken irti, lue Google Trends ja Webmaster Tools avainsanatutkimuksessa.
Google Zeitgeist FI
Google Zeitgeist ei kerro hakusanojen absoluuttisesta suosiosta vaan niiden suosion ajankohtaisesta noususta eli mitkä asiat ovat olleet pinnalla. Sillä voi kuitenkin silloin tällöin spotata hyviä geneerisiä avainsanoja.
Google Analytics FI
Google Analytics on web-analytiikkaohjelma, jolla sujuu mm. sivuston liikenteenseuranta ja käyttäjien selainten ja liikkumisen analysointi. Sen käyttö edellyttää seurantakoodia jokaisen sivun lähdekoodissa.
Analytics ei enää paljasta Googlen hakusanoja, mutta hakuliikenteen laskeutumissivujen, termien hakuvolyymin ja hakukonesijoitusten pohjalta voi vetää karkeita johtopäätöksiä. Monesti vanhojen sivujen hakukonesijoitusten parantaminen on helpompaa kuin sijoittuminen uusilla sivuilla ja uusilla kilpailluilla hakusanoilla.
Google Webmaster Tools FI
Google Webmaster Tools (Verkkovastaavan työkalut) edellyttää, että sinulla on jo sivusto. Webmaster Toolsilla voi saada ideoita sanoista, joita ei tule Avainsanojen suunnittelijan ehdotuksissa helposti vastaan.
Thin content ja MFA -sivustot FI
”Thin content” eli ohuen sisällön sivustot on tehty yksinomaan mainoksia, kuten TradeDoubler- tai TradeTracker-kumppanuuslinkkejä varten. Niiden sisältö on tyypillisesti yleisluontoista jaarittelua, Wikipediasta poimittua tai nopealla googletuksella kaivettua tietoa.
MFA- eli Made For AdSense -sivustot ovat vieläkin sisällöttömämpiä, tai niissä voi olla suoraan muilta sivuilta varastettua sisältöä. Niiden tarkoitus on saada kävijä klikkaamaan AdSense-mainoksia.
Monesti näiden mainossivujen tekijät ovat kuitenkin tehneet avainsanatutkimuksen kunnolla. Näitä sivuja tutkimalla voi saada nopeasti selville rahaa ja liikennettä tuovia hakusanoja, joita voi käyttää myös laadukkaammilla sivustoilla ja laadukkaammalla tavalla.
Thesaurus
Thesaurus on kattava sanakirja synonyymeistä, vastakohdista ja asiaan liittyvistä sanoista. Netissä on useita ilmaisia thesauruksia englannin kielelle. Thesauruksen käyttö kannattaa etenkin pitempiä englanninkielisiä tekstejä kirjoitettaessa: sanojen vaihtelu parantaa paitsi lukukokemusta niin myös sivujen löydettävyyttä pitkän hännän hauilla.
Sosiaalinen media ja kirjanmerkkaus
Tagipilvet eivät ole ainoa moderni netti-ilmiö, josta hyötyy avainsanatutkimuksessa: kannattaa myös seurata, millaisia juttuja päätyy etusivuille somepalveluissa, kuten Reddit, tai millaiset uusista asioista kertovat jutut saavat paljon Facebook-tykkäyksiä ja Twitter-jakoja.
Ensimmäinen laadukas ja hakukoneoptimoitu resurssi jostakin uudesta ja kuumasta aiheesta voi olla erinomainen sijoitus. Tosin pettymyksiinkin kannattaa varautua: taannoin huuto.netissä yritettiin kaupata lintuinfluenssa.fi-domainia – huonolla menestyksellä.
Erb sanoo:
6omb