Google Analytics sisältää joitakin vähemmän tunnettuja ominaisuuksia, joilla web-analytiikan saa selvästi kattavammaksi. Tässä artikkelissa esiteltäviä vinkkejä voi käyttää esimerkiksi konversioiden ja sivuston käytettävyyden parantamiseen.
Lähtevien linkkien klikkausten seuranta
Google Analytics sallii virtuaalisten tiedostonimien asettamisen ja niihin liittyvien tavoitteiden seurannan. Käyn seuraavassa esimerkkinä kohta kohdalta läpi, miten bloggaajat voivat hyödyntää tätä seuraamalla RSS-uutisvirtojen tilauslinkkien klikkaamisia Google Analytics -tavoitteina.
Monen blogin tärkeimpiä konversioita ovat RSS/Atom-uutisvirtojen tilaukset. Olisi siis hyödyllistä tietää mistä ja miten uudet RSS-tilaajat ilmaantuvat, jotta blogin suosiota voitaisiin kasvattaa panostamalla lisää sen nykyisiin suosiotekijöihin.
Google Analytics tekee tämänkin mahdolliseksi:
1. Lisää jokaiseen RSS/Atom-virran tilauslinkkiin seuraavassa oleva onclick-lauseke:
<a onclick="javascript:pageTracker._trackPageview('/lahteva/rssvirta');" href="http://nettibisnes.info/feed/">RSS</a>
2. Siirrä Analytics-seurantakoodi kaikkien seurattavien linkkien yläpuolelle blogin (X)HTML-lähdekoodissa. Varmin paikka on heti <body>-tagin jälkeen.
3. Google Analytics-pääsivulla klikkaa sivuston rivillä olevaa ”Muokkaa”-linkkiä:
4. Asetukset-sivulla skrollaa alaspäin kohtaan ”Tulostavoitteet ja kanavat”. Klikkaa ensimmäisellä rivillä olevaa ”Muokkaa”-linkkiä:
5. Aseta tavoitteen URL-osoitteeksi kohdassa 1 määritetty virtuaalinen osoite:
Korvaa osoitteessa http://nettibisnes.info/lahteva/rssvirta oleva ”nettibisnes.info” oman blogisi osoitteella (esim. munblogi.blogspot.com).
6. Anna tavoitteelle kuvaava nimi:
7. Klikkaa nappulaa ”Tallenna muutokset” niin olet valmis.
Asetetun tavoitteen seurannan tulokset alkavat kokemusteni mukaan näkyä 24-48 tunnin sisällä. Seurannan haittana on käyttäjälle hieman hitaammalta vaikuttava ensimmäinen sivunlataus, kun Google Analytics Javascript -pakettia ei enää ladatakaan lopuksi (normaali suosituspaikka on HTML-koodin loppupää juuri ennen sulkevaa </body>-tagia). Myöhemmillä sivunlatauksilla tämä reilun 20 kilotavun Javascript-tiedosto löytyykin sitten selaimen välimuistista.
RSS-virran tilaamiseen tarkoitettu linkki on tässä esimerkissä luokiteltu ulospäin osoittavaksi (eli ”lahteva”-kansioon), koska FeedSmith-niminen WordPress-lisäosa ohjaa sen klikkaajat käyttämäni Feedburner-palvelun sivulle, jossa käyttäjä pääsee ohjatusti tilaamaan uutissyötteen käyttämäänsä RSS-lukijaan.
Tiedostojen lataukset web-analytiikkaan
Ylläolevaa ohjetta voi soveltaa myös esimerkiksi ZIP-, DOC- ja PDF-tiedostojen latausten seurantaan. Tällöinkin virtuaalisen tavoitteen osoitteessa kannattaa käyttää kuvaavaa hakemistoa, esimerkiksi ”lataukset”:
<a onclick="javascript:pageTracker._trackPageviewu('/lataukset/vuosiraportti2007');" href="http://nettibisnes.info/vuosiraportti2007.pdf">Internet-markkinointi vuonna 2007 -raportti</a>
Käyttämällä kuvaavia hakemiston nimiä kuten ”lahteva” ja ”lataukset” (tai ”outgoing” ja ”downloads”) helpotetaan tietojen tarkastelua Google Analytics -osiossa ”Sisällön yksityiskohtien tarkastelu”. Siellä lataukset ja linkkien klikkaukset ovat sitten selattavissa kansioittain, jolloin on helppo verrata tiedostojen latausmääriä ja linkkien suosiota.
Toisen domainin kävijäseuranta samaan profiiliin
Olen konsultoinut erästä verkkokauppaa, joka on aiemmin kärsinyt yhdestä isosta puutteesta: varsinainen ostoprosessi on tapahtunut eri domainissa kuin missä sisääntulosivu on, minkä vuoksi konversiota eli kävijöiden kääntymistä ostajiksi oli vaikea seurata.
Google Analytics -ohjeita lukemalla ongelmaan löytyi ratkaisu. Ensin piti lukea vastaus kysymykseen ”Miten asennan seurantakoodin, jos sivustoni käyttää useita verkkotunnuksia?”. Koska ostoprosessiin pyhitetyn domainin URL-osoitteet olivat hankalia, osoittautui hyödylliseksi myös tieto siitä, miten näyttökertoja voidaan nimetä uudelleen _trackPageview-toiminnolla.
Tämän jälkeen olikin sitten helppoa määrittää verkkopankkimaksun jälkeen näytettävä sivu Google Analytics -tavoitteeksi. Lisäksi voitiin asettaa siihen johtava kanava (funnel) tavoitteen asetuksiin käyttämällä selkokielisiä virtuaalisia osoitteita, jolloin näemme missä kohtaa jotkut keskeyttävät ostoprosessin.
Verkkokaupan myynnin tarkka seuranta
Verkkokaupan käytön helppous ja ulkoasun luoma vaikutelma luotettavuudesta voivat vaikuttaa merkittävästi kaupan myyntiin. Tehtävien korjausten vaikutuksia olisi kuitenkin syytä mitata, sillä ne voivat pahimmassa tapauksessa jopa vähentää myyntiä.
Google Analytics mahdollistaa verkkokaupan myynnin tarkan seuraamisen, jopa senttien tarkkuudella. Tämä edellyttää hiukan ohjelmointia, mutta esimerkiksi suositulle ilmaiselle osCommerce-verkkokaupalle on olemassa valmis moduuli tämän toiminnallisuuden toteuttamiseen.
Google Analytics -tehokäytön hyödyt
Ulospäin viittaavien linkkien seurannasta on monia mahdollisia hyötyjä. Tässä on lueteltu muutama:
- Affiliate-markkinoija voi oppia kasvattamaan CTR-lukuaan eli kävijöiden klikkausprosenttia, jos hän pystyy helposti seuraamaan Analyticsillä miten copy sekä linkin muotoilu ja sijoittelu vaikuttavat tämän tavoitteen toteutumiseen.
- Usean sivuston webmaster voi seurata miten muiden omistusten mainostaminen onnistuu kullakin sivustolla.
- Bloggaaja voi seurata mitkä linkittävät blogit ja Googlen hakusanat tuovat uusia RSS-tilaajia ja kirjoittaa lisää niihin sanoihin ja blogeihin liittyvistä aiheista.
Tiedostojen lataamisten seurannasta on ainakin seuraavat edut:
- Nähdään lataavatko riittävän monet niitä PDF-tiedotteita vai tehdäänkö niiden eteen turhaa työtä.
- Jaettavien ohjelmien, musiikin tai muun aineiston suosio selviää, jolloin nähdään mitä kannattaa nostaa enemmän esille ja mitä siirtää syrjempään.
- Huomataan millä hakusanoilla saapuvat ja miltä sivustoilta tulevat kävijät lataavat tiedostoja, kun lataukset asetetaan tavoitteiksi. Tieto auttaa tiedostojen markkinoinnissa sivuston sisällä.
Toisen domainin seuranta on erityisen hyödyllistä kun
- molemmat verkkotunnukset kuuluvat kiinteästi samaan verkkokauppaan tai muuhun sivustoon
- toista domainia käytetään voimakkaasti toisen sivuston markkinointiin (kohdesivustolla voi olla useampi Google Analytics -seurantakoodi per sivu).
Verkkokaupan myynnin seuraaminen voi maksaa itsensä ruhtinaallisesti takaisin jos
- kaikkien muutosten vaikutusta ostoksiin tarkkaillaan
- pyritään kehittämään mahdollisimman tuottoisa suositusjärjestelmä
- seurataan Google AdWords -hakusanamainonnan ja muun mainonnan tarkkoja ROI-lukuja
- yritetään selvittää tuottoisimmat hakusanat hakukoneoptimointia ja hakukonemainontaa varten
- verkkokaupan käytettävyys pyritään hiomaan huippuunsa.
*****
Eiköhän tässä ole lueteltu jo aika monta perustetta ryhtyä Google Analytics -tehokäyttäjäksi? Vaikeaa se ei ole: kaikki ohjeet ovat luettavissa selkeällä suomenkielellä. (No joo, joskus suomentaja kääntää alkukielisen merkityksen täysin päälaelleen, joten oman järjen käyttö on myös suositeltavaa, jos ohjeita lukee suomeksi.)
Jos joku paljastaa lisää vähän tunnettuja Analytics-kikkoja tai hyviä perusteluita tehokäytölle, niin laitan juttuihin linkit tähän artikkelin loppuun.
Lisäys 5.7.2007:
Analytics Talk -blogi tarjoaa ilmaisen skriptin, jolla Google Analytics valjastetaan seuraamaan automaattisesti linkkien napsautuksia ilman turhaa XHTML-lähdekoodin sotkemista. (Kiitokset linkistä Hneri Kaukolalle.)
Douglas Karr neuvoo miten WordPress-blogin juttujen aiheiden (kategorioiden) suosiota voidaan seurata asettamalla Analyticsissä sitä varten kampanja. Menetelmän etu on siinä, että se ei tuota tilastoihin ylimääräisiä näyttökertoja.
Artikkelin kirjoittaja työskentelee Agent Mediatorissa. Yritys tarjoaa erilaisia Google Analytics -ratkaisuja.
eb sanoo:
Kiitos mainioista vinkeistä, pitääpä kokeilla tuota ensimmäistä.
Tällaisia opiskelisi mielellään lisääkin, varsinkin näin selkeästi esitetyssä muodossa.
Arttu sanoo:
Hyvä että tulivat tarpeeseen.
Luulen että vähään aikaan en kirjoita lisää erityisesti Analyticsistä. Suunnitteilla on kuitenkin kokoava juttu muista web-analytiikan ratkaisuista, joita voi käyttää Analyticsin sijasta tai sen rinnalla kävijäseurantaa täydentämään. Arvioitavaksi pääsevät ainakin RobotReplay, tapefailure, Crazy Egg, Clicky, Spyjax, HitTail ja 103bees.
Yksi pikku vinkki tosin unohtui jutusta: jos on pysyvässä IP-osoitteessa (kuten esim. monet Soneran laajakaistan käyttäjät käytännössä ovat), kannattaa tehdä Analyticsiin suodatin joka jättää omat toilailut sivustolla huomiotta.
Jos jollakulla on mielessä hyviä lisäresursseja Analyticsistä, niin linkkivinkit ovat erittäin tervetulleita.
Lasse R. sanoo:
Loistavaa, tiivistä materiaalia tämä ja edellinen postauksesi (”Saavutettavuuden ROI”)!
eb:
Lifehackerin artikkeli Geek to Live: Improve your web site with Google Analytics on suositeltavaa luettavaa ja sieltä löytyy myös linkkejä eteenpäin.
Tästä Beth Kanterin screencastista saattaa myös olla hyötyä (en ole toistaiseksi itse ehtinyt katsomaan).
Arttu sanoo:
Kiitos linkeistä.
Katsoin tuon screencastin, ja hyvin selkeästi siinä esitettiin Analyticsin hyötyjä ja ominaisuuksia. Pitää varmaan vinkata yhdelle ilmaiseksi konsultoimalleni kansalaisjärjestölle, kun video on varta vasten järjestöille suunnattu.
Tuossa Lifehackerin artikkelista pisti silmään erityisesti Site Overlay (eli Sivustopeitto Analyticsin Sisältö-osiossa). Siitäkin näkyy ulos lähtevien linkkien napsautukset ja myös sivuston sisäisten klikkausten ja tavoitteden toteutumisten yhteys (eli mikä sisältö konvertoi esimerkiksi RSS-tilaajia!).
***
Lisäsin muuten tämän blogin tavoitteiksi artikkeleiden lopussa olevien Blogispotti-, Bongaa!- ja Delicious-linkkien napsautukset.
Joskus myöhemmin sitten näen Google Analytics -tilastoista, onko noista linkeistä mitään iloa vai hoitavatko ihmiset sosiaalisen kirjanmerkkauksen mieluummin muilla tavoilla.
Nyt hieman harmittaa, että tavoitteita voi asettaa vain 4 kappaletta. Onneksi klikkauksia voi kuitenkin nimetä seurantaa varten. Laitoin esimerkiksi sivupalkin sivustohaun form-elementtiin seuraavan koodin:
onsubmit="javascript:urchinTracker('/outgoing/haku');"
Samantyyppisen Javascript-pätkän laitoin myös Webmaster-hakukoneeseen, joten senkin käytöstä tulen näkemään tilastoja suoraan Analyticsissä.
Henri sanoo:
Hyvä artikkeli Arttu.
Jos on laiska tai muuten vaan ei halua käpälöidä kaikkia sivuston linkkejä käsin, niin Epikone tarjoaa hyvän artikkelikokonaisuuden kuinka automatisoida nuo lähtevien/latausten/yms. seurannat:
http://www.epikone.com/blog/2007/03/13/tracking-clicks-with-google-analytics-pt-0/
http://www.epikone.com/blog/2007/03/19/tracking-clicks-with-ga-pt-1-about-urchintracker/
http://www.epikone.com/blog/2007/03/23/tracking-clicks-with-ga-pt-2-basic-implementation/
http://www.epikone.com/blog/2007/04/09/tracking-clicks-with-ga-pt-3-advanced-implementation/
//Henri
Arttu sanoo:
Erinomaisen selkeä tuo Epikonen kirjoitussarja. Suosittelen kaikille jotka haluavat ymmärtää paremmin miten edistyneet Analytics-kikat toimivat.
Erityisesti viimeisessä artikkelissa esitelty skripti on joissakin tilanteissa varsin hyödyllinen, kun sillä saadaan automatisoidusti seurattua isoa joukkoa tiedostoja tai linkkejä kerralla sotkematta HTML-lähdekoodia.
Ongelmana siinä tosin taitaa olla se, että joka klikkaus kasvattaa pageviews-lukua, joka on yksi keskeinen sivuston menestystä kuvaava mittari. Eli sivuston kiinnostavuudesta voi vahingossa saada liian ruusuisen vaikutelman, jos jokainen klikkaus lisää tilastoihin näyttökerran, vaikka käyttäjät vain pakenisivat innokkaasti saitilta.
Siksi ehkä joku toinen analytiikkaohjelma (kuten Crazy Egg) olisi parempi ratkaisu napsautusten seurantaan, siis Analyticsin lisänä, ei korvaajana.
Lasse sanoo:
Crazy Egg on minun suosikkini Analyticsin lisäksi. Uusi confetti näkymä helpottaa sivuston konversioiden parantamista huomattavasti.
Henri sanoo:
Totta Arttu, jokainen ulosmeneväkin klikkaus kasvattaa pageview lukuja. Sen vuoksi nuo ulosmenevät on hyvä purkittaa omaan URL-avaruuteensa ja sen jälkeen erilliseen profiiliin.
Esim. /external/URLI_TÄHÄN, ja sitten profiilin filtteriksi ”Include only” = ^/external/.
//Henri
Arttu sanoo:
Lasse, Crazy Egg kyllä pesee selvästi esim. Analyticsin sivustopeiton. Jotenkin vain kaipaisin siihen vielä enemmän ominaisuuksia. Haaveilen sellaisesta analytiikkaratkaisusta, jossa yhdistyisi Crazy Egg -klikkitilastot, RobotReplay-nauhoitukset ja kehittynyt filtteröinti.
Tuota Henrin ehdottamaa erillistä profiilia pitääkin kokeilla. Tajusin että noilla säännöllisillä lausekkeilla saa myös enemmän irti niistä neljästä tavoitteesta, jotka Analytics sallii:
http://www.epikone.com/blog/2006/08/04/getting-more-out-of-google-analytics-goals/
Antero sanoo:
Olen itsekin ihmetellyt tuota sivustopeittoa Operan selaimella. Minulla se näyttää sivun ihan normaalin näköisenä sivuna ilman Analyticsin antamia lisätietoja. Sitten tajusin avata Analyticsin Firefoxilla ja sillä tuo sivustonpeitto pelittää oikein.
Miten Analyticsissä kannattaa järjestää jos haluan seurata kahden eri etusivulla olevan elementin klikkauksia, jotka vievät kuitenkin samaan paikkaan?
Esimerkki
Minulla on tekstilinkki sivun yläosassa ja banneri alaosassa. Molemmat osoittavat samaan sivustoni sisällä olevaan osioon. Haluaisin seurata kumpaa näistä elementeistä klikataan enemmän.
Tuon sivustonpeiton kautta homma ei toimi. Ainakin minun sivustolla molemmat elementit laskevat jostain syystä klikkaukset yhteen ja näyttävät ne linkkien kohdalla. Molemmissa on siis päivittäin aina sama määrä klikkauksia.
Voisiko siihen soveltaa tuota samaa juttua kuin tiedoston lataamiseenkin? Nimeisin virtuaalikansioksi esimerkiksi sivun_sisaiset jne?
Arttu sanoo:
Antero, sivustopeitto ei tosiaan pysty erottelemaan samoille sivuille osoittavien eri linkkien klikkauksia toisistaan.
Virallisessa Google Analytics -blogissa uutisoitiin muutama päivä sitten, että kohta tulee beta-testaukseen kehitettyneempi versio sivustopeitosta. Sitä ennen pitää tosiaan säätää linkit käsin urchinTracker-funktiolla.
Eli homma menee niin kuin aavistelitkin, samaan tapaan kuin tiedostojen latausten seurannassa.
Antero sanoo:
Kysyin samaa asiaa optimointi.comissa, mutta siellä en ole saanut vastauksia. Kysynpä sinultakin, jos olet törmännyt moiseen asiaan.
Eli olen seurannut yksittäisten kansioiden liikennettä tekemällä eri profiileita ja niille suodattimet, jotka sisällyttävät vain ko. kansioon suuntautuvan liikenteen.
Lisäksi minulla on yksi profiili, johon kerään kaiken liikenteen.
Yhtä asiaa olen kuitenkin ihmetellyt.
Esimerkkinä vaikka http://www.osoite.com/autot/, jota voin siis periaatteessa seurata kahdella tapaa.
Kun katson koko palvelua yleisprofiilin kautta ja valitsen kyseisen kansion Sivuston yksityiskohtaisen tarkastelun kautta, niin saan viime viikon näyttökerroiksi 24 440.
Valitsen segmentiksi lähde, niin käynneiksi ilmoitetaan 4414 ja suoraan on tullut 1 258 käyntiä.
Jos taas valitsen saman kansion samalta ajanjaksolta pelkästään siihen tehdyn profiilin kautta, niin saan seuraavat luvut.
Näyttökerrat edelleen 24 440.
Käynneiksi tuleekin 8 496 käyntiä
Suoraan on tullutkin nyt 2 855 käyntiä. Tässä tapauksessa katson eri tavalla tulleita käyttäjiä Kaikki liikenteen lähteet valikon kautta.
Vastaavasti muidenkin käyntilähteiden osuudet ovat erilaisia.
Onko tässä nyt jotain mitä en ymmärrä, vai sekoileeko Analytics?
Arttu sanoo:
Antero, olen huomannut vastaavan ilmiön. Oma teoriani on tämä: Google Analytics kohtelee omassa profiilissaan olevaa hakemistoa kuin se olisi erillinen sivusto.
Sivustolla ”käynnissä” on tietty aikaraja (30 minuuttia?): kun sama kävijä on toimetta yli tuon rajan ja palaa sivustolle, paluu rekisteröityy uudeksi käynniksi. Hakemiston profiilissa itse ”sivusto” on kuitenkin paljon pienempi, jolloin uusia käyntejä (ja niiden myötä niitä suoria käyntejäkin) rekisteröityy enemmän.
Antero sanoo:
Kiitoksia vastauksesta!
Jäin kuitenkin miettimään, että voivatko poikkeavat luvut tosiaan johtua tuosta?
Katselin samaa kansiota viime viikon osalta.
Koko palvelua yleisprofiili -> Sivuston yksityiskohtainen tarkastelu -> Segmentiksi lähde
Saan seuraavat luvut
Googlen kautta 848 käyntiä
Viittaavan sivuston X kautta 728 käyntiä
Ja sama ajanjakso samasta kansiosta oman profiilin kautta (liikenteen lähteet)
Googlen kautta 1938 käyntiä
Viittaavan sivuston X kautta 2466 käyntiä.
Siis ei kait viittaavan sivuston ja Googlen kautta tulevat käynnit voi poiketa toisistaan noin paljon tuon takia?
Arttu sanoo:
Antero, toinen vaihtoehto on tosiaan korjaamaton bugi. Eräiden huhujen mukaan segmentti:lähde ilmoittaisi virheellisiä lukuja.
Asiasta voisi kysyä/etsiä lisää Google Groups:in Analytics Help -ryhmästä, jotta näkisi muidenkin kommentteja:
http://groups.google.com/group/analytics-help
Antero sanoo:
Pitääpä tosiaan kysyä asiaa tuolta Analyticsin helpistä. Kommentoin tännekin jos saan selvyyden.
Adwords mainostaja sanoo:
Kuulin että Google Adwords raportoi virheellisesti Adwords kampanjan hakusanat?
Jos olen esimerkiksi ostanut Adwords sanan ”lamppu” ja googlaaja kirjoittaa hakusanaksi ”lamppuharja”, mainokseni ponnahtaa esiin ja Analytics väittää käytetyn sanan olleen ”lamppu”. Kyseinen googlaaja ei siis ollut minulle oikeanlainen kävijä vaikka Analytics minulle niin haluaa uskotella. Onhan tämänlainen tiedon kaunistelu yritykselle hyväksi koska kampanja näyttää löytävän juuri oikeat kävijät. Jos siis oikeasti haluaa tehostaa kampanjaansa, ei Analytics siihen sovi työkaluksi.
Kuulin tämän faktan eräältä suomalaiselta yritykseltä jonka kävijäseurannassa raportoidaan juuri se sana joka on kirjoitettu hakukenttään.
Mikko sanoo:
Itse tykkään käyttää joidenkin erityisominaisuuksien vuoksi Clicky:ä Analyticsin lisäksi.
Arttu sanoo:
Mikko, niin minäkin.
Clicky on ollut käytössä tässäkin blogissa pitkään Google Analyticsin rinnalla. Se on hyvä analytiikkapalvelu pienille b2b-yrityksille, myös ilmaisena versiona.
Samuel sanoo:
Adwords mainostajalle, nyt vähän myöhässä kun ei ole aiemmin osunut silmään, mutta Analytics pystyy kyllä träkkäämään todellista hakulausetta pienillä kikka kolmosilla. Oletuksena Vihtorin Kävijäseuranta ja Snoobi näyttävät todellisen hakulausekkeen, mitä Googlen Analytics ei näytä.
Analytics.fistä löydät ohjeet todellisen hakulausekkeen näyttävän filtterin käyttöönottoon Analyticsissä: http://www.analytics.fi/mika-oli-todellinen-hakulauseke/
Rafael sanoo:
voiko tuon google analytics seurantakoodin laittaa tuohon css-tyylitiedostoon vai mihin?
Arttu sanoo:
Rafael, Google Analytics -seurantakoodi laitetaan kunkin seurattavan sivun (X)HTML-lähdekoodiin, yleensä ennen lopettavaa body-tagia.
CSS-tyylitiedostoon koodia ei tule laittaa.
Jos sinulla on käytössä jokin sisällönhallintajärjestelmä, seurantakoodin lisäyksen voi tyypillisesti tehdä yhdessä ns. template-tiedostossa.