StumbleUpon on edistynyt ja edullinen markkinoinnin väline, joka voi tuoda tasaisesti kävijöitä laadukkaille web-sivuille.
Markkinointi tapahtuu ostetulla mainonnalla tai ilmaiseksi omalla StumbleUpon-profiililla. Tässä oppaassa käsitellään molempia tapoja.
Miten StumbleUpon toimii?
Stumbleupon toimii nettiselaimeen asennettavalla työkalurivillä, jonka napin painallus arpoo omien kiinnostusten ja kaverien arvioiden perusteella selaimeen uusia sivuja.
Tällä hetkellä StumbleUpon-työkalurivi on ladattavissa Firefox- ja Internet Explorer -selaimille.
Kaikki näytettävät sivut ovat muiden käyttäjien ja joskus mainostajien syöttämiä, ja niitä voidaan arvostella nappuloilla ”I like it!” (peukku ylös) ja ”No more like this” (peukku alas). Nämä arviot vaikuttavat siihen, millaisia sivuja käyttäjälle ja tämän faneille jatkossa näytetään.
Näytettäviin sivustoihin vaikuttaa huomattavasti StumbleUponin kaverisysteemi eli minkälaisten käyttäjien ”fani” olet.
Jos lisäät jonkun kaveriksesi, sinulle näytetään hänen arvostamiaan sivuja jotka kuuluvat määrittämiisi kiinnostuksen kohteisiin (kategorioihin). Jos hän lisää sinut kaveriksesi, homma toimii myös toisin päin.
Isosta listasta valittavien kategorioiden lisäksi voit määrittää näytettäviä sivuja myös vapaasti valittavien tagien, kielen ja sisältötyypin mukaan. Tällä hetkellä StumbleUpon voi näyttää tekstien lisäksi myös videoita, PDF-tiedostoja, kuvia, ääntä ja Flash-sisältöä.
StumbleUpon-mainonta tavoittaa varhaiset omaksujat
StumbleUpon-verkkoyhteisön pääasiallinen liiketoimintamalli on web-sivujen kohdistettujen näyttökertojen myyminen mainostajille. Yhden näyttökerran hinta on 0,05 dollaria, ja kohdistaminen tapahtuu käyttäjän sijainnin, sukupuolen, iän ja tämän itse määrittämien kiinnostusten mukaisesti.
Mainostaminen maksaa siis kutakuinkin saman verran kuin AdWords-mainokset halvimmillaan Google-hakutulosten yhteydessä (tai julkaisijaverkostossa). Merkittävä ero on siinä, että käyttäjä ei itse klikkaamalla valitse näytettävää sivua vaan se arvotaan tälle kun tämä haluaa päämäärättömästi surffailla.
Tämä satunnaisuus ja käyttäjän vaihtelunhalu asettaa erityisiä vaatimuksia laskeutumissivulle:
- Sivun ulkoasun on oltava ammattimainen: tökerö ja epäselvä design saa monet kärsimättömät stumblaajat arpomaan heti uuden sivun.
- Lasketumissivun on oltava itsessään hauska tai kiinnostava: itsekin annan välittömästi negaa jokaiselle sivulle, jonka pääasiallinen sanoma on osta! osta! (Huomattavia poikkeuksia ovat tunnetut ja hyvämaineiset, monesti avoimen koodin tai freeware-brändit, kuten Firefox, jonka sanomaa stumblettajat haluavat peukuttamalla levittää.)
- Sivun aihe ja pointti on ilmettävä hyvin nopeasti: stumblaajat eivät jaksa ottaa siitä selvää, monet viipyvät sivulla alle 10 sekuntia.
- Älä jaa sisältöä useammalle sivulle. Tällainen vähentäisi ”I like it!” -äänien todennäköisyyttä.
- Älä anna liialla mainosmaisuudella ilmi, että näyttö on ostettu! Monet sivullesi päätyvät eivät tiedä tätä, joten miksi turhaan heikentää mahdollisuuksia?
Lukemieni kokemusten perusteella StumbleUpon-mainonta vaikuttaisi sopivan erityisesti brändin nostamiseen, viraalikampanjoihin, isojen marginaalien B2B-aloille ja peruskäyttäjille ilmaisten työkalujen markkinointiin. Paljon konversioita on turha odottaa, mutta kun 1000 varmaa ja hyvin kohdennettua kävijää maksaa 37 euroa, niin edullisesta mainonnasta on kuitenkin kyse.
StumleUpon-käyttäjät ovat varhaisia omaksujia, jotka voivat levittää tietoa uusista sivustoista, tuotteista ja palveluista – myös linkittämällä. Jos he painavat työkalurivinsä ”I like it!” -nappulaa, sivusi voi saada ilmaisia näyttöjä sittenkin kun kampanjan budjetti on käytetty loppuun.
Mainostajan ”I like it!” ja ”No more like this” -painalluksista saamat tilastot mahdollistavat myös sivujen designin ja sisällön testaamisen: StumbleUpon kertoo mikä toimii ja mikä ei.
Power account tuo kestävämmän suosion
StumbleUpon-markkinointi onnistuu myös täysin ilmaiseksi. Kuka tahansa voi rekisteröityä, syöttää parhaat sivunsa palveluun ”I like it!” -napilla ja odottaa kävijöitä sivuilleen.
Käytännössä menestys vaatii kuitenkin työtä. Omalle profiilille on luotava historia ja löydettävä kavereita, jotka haluavat nähdä syöttämiäsi ja tykkäämiäsi sivuja. Sosiaalisilla medioilla markkinoivat käyttävät tällaisesta nimitystä power account tai power profile, ”voimaprofiili”.
Voimaprofiilia rakennetaan seuraavilla menetelmillä:
- Rajaa aiheesi. Vaikka määrittäisitkin ison joukon kiinnostuksen kohteita, nosta peukkua ja syötä sivuja vain joistakin rajatuista ja mielellään yhteen liittyvistä aiheista. Näin profiilia katsovat huomaavat helpommin, jos he ovat kiinnostuneita samoista asioista ja voivat lisätä sinut kaverikseen.
- Täggää ja kategorisoi syöttämäsi sivut huolellisesti. Syöttäjän avatar ja linkki tämän profiiliin tulee hetkeksi näkyviin kunkin tägin ja kategorian omalle StumbleUpon-sivulle (kuten tälle). Omat sivusi saavat myös todennäköisemmin näyttöjä, jos täggäät ne osuvilla ja suosituilla tageilla joita muut tilaavat.
- Liity ryhmiin. Jos liityt StumbleUpon-sponsoriksi ($20/vuosi), voit perustaa myös omia ryhmiä.
- Käytä StumbleUponia säännöllisesti, mieluiten päivittäin. Jotkut markkinoijat spekuloivat jo pelkän ahkeran käytön lisäävän profiilin vaikutusvaltaa. Harva haluaa kaverikseen palvelun hylänneitä käyttäjiä
- Syötä juttuja myös altruistisesti. Löytämällä kiinnostavia sivuja todistat arvosi kaverina.
- Valikoi kaverisi. Ota kavereiksi sellaisia henkilöitä, jotka käyttävät StumbleUponia aktiivisesti ja ovat kiinnostuneet samoista asioista. Sinulla voi olla enintään 200 kaveria.
Sosiaalinen media arbitrage-instrumenttina
John Wesley on esittänyt häikäilemättömän arbitrage-taktiikan voimaprofiilin luomiseksi. Se perustuu siihen, että eri verkkoyhteisöjen käyttäjät pitävät samoja juttuja kiinnostavina mutta kilpailu niiden ensin syöttämisestä vaihtelee. Jos syötät StumbleUponiin Digg– ja Reddit-palvelujen voimakkaasti suosiossa nousevia sivuja, saat kavereita ja vaikutusvaltaa StumbleUponissa, jossa kilpailu profiilin kehittämiseksi on vähäisempää.
Itse en ole soveltanut tätä arbi-taktiikkaa, koska en pyri maksimoimaan StumbleUpon-kavereideni määrää. Sen sijaan syötän juttuja itseäni aidosti kiinnostavista niche-aiheista ja tilaan näyttöjä sellaisilta käyttäjiltä, jotka ovat kiinnostuneet markkinoinnista ja web-suunnittelusta samoin kuin minä.
Luulen että tämä hidas ”strategia” tulee maksamaan itsensä takaisin siinä vaiheessa, kun käynnistän englanninkielisen Internet-markkinointia käsittelevän blogin. Asiaviihdettä, videoita, flash-pelejä yms. valtavirtakamaa markkinoiville arbitrage eli tässä tapauksessa kilpailuepäsuhdan hyväksikäyttö on kuitenkin varteenotettava taktiikka.
Tule osaksi StumbleUpon-yhteisöä
Selän raapiminen tuntuu toki mukavalta, mutta pelkät raavi-mun-selkää-niin-mä-raavin-sun -järjestelyt eivät pidemmän päälle toimi sosiaalista mediaa hyödyntävässä markkinoinnissa. StumbleUpon-menestys vaatii sekin palvelun aktiivista käyttöä.
Pian tulet huomaamaan, että StumbleUpon-markkinointi ei ole mitään hakemistoihin syöttämiseen verrattavaa raatamista vaan palkitsevaa uusien sivustojen löytämistä ja ehkä myös verkostoitumista. Perttu Tolvanen on luonnehtinut eräässä kommentissaan StumbleUpon-yhteisöä ilmaisulla ”LinkedIn steroideilla”. Omaa profiilia voi siis käyttää myös suoraan itsensä tai palveluidensa markkinointiin ja jopa ihmissuhteiden etsimiseen.
Syötä parhaat juttusi ja sinuun linkittävät
Ainoastaan selänraapijat ottavat kavereikseen käyttäjiä jotka syöttävät StumbleUponiin vain omia juttujaan. Tällaisiakaan kavereita ei tarvitse suoranaisesti vältellä niin kauan kun kaverikiintiötä riittää. Näitä ei kuitenkaan kannata ensisijaisesti tavoitella, koska raapijoiden merkitys on pieni aktiivikäyttäjiin verrattuna.
Tässä on muutama neuvo omien juttujen syöttämisestä:
- Syötä omista jutuistasi StumbleUponiin vain edustavimmat. Äläkä syötä näitäkään yhteen pötköön. Näin vältyt vaikuttamasta pelkältä itsesi mainostajalta, jollaisen kaveri harva aktiivikäyttäjä haluaa olla.
- Joskus kannattaa antaa muillekin tilaisuus syöttää sivujasi: vaikutus voi olla huomattava, jos asialla on power user, jolla on kymmeniä vaikutusvaltaisia StumbleUpon-kavereita. Jotkut aggregoivat syöttönsä kotisivuilleen, joten automaattisia linkkejä voi olla luvassa muualtakin kuin StumbleUpon-profiileista.
- Parhaat jutut kannattaa kuitenkin usein syöttää itse, sillä syöttäjä pääsee valitsemaan sivun kategorian. Väärä tai ylimalkainen kategorisointi voisi nimittäin tarkoittaa mitätöntä liikennettä sivulle, koska se ei tavoittaisi tarpeeksi myötämielistä yleisöä.
- Loren Baker on esittänyt ovelan kiertotien kävijöiden lisäämiseen: jos syötät StumbleUponiin omaan sivuusi linkittävän ulkopuolisen sivun, saat enemmän kävijöitä myös sitä kautta.
Eli ei muuta kuin stumblettamaan. Minutkin voi merkata kaveriksi, jos on kiinnostunut samoista aiheista. Itse lisään kavereikseni säännöllisiä käyttäjiä samalla perusteella.
Lisää aiheesta
Advertiser Help Center – ohjekeskus mainostajille.
A Comprehensive Guide to StumbleUpon: How to Build Massive Traffic to Your Website – doshdosh-blogin Makin erinomainen opas StumbleUpon-markkinoinnista.
Stumbling voyeur – näin pääset vakoilemaan tunnettuja StumbleUpon-käyttäjiä. Itsekin olen liittynyt artikkelissa mainittuun StumbleUpon Beta -ryhmään.
Ultimate StumbleUpon Resource – kokoelma linkkejä StumbleUpon-markkinointia käsitteleviin artikkeleihin.
k00pa sanoo:
Kiitos hyvästä artikkelista! :-) Tämä on todella hyödyllinen!
Simo sanoo:
Olipa taas mahtava juttu! Itsekkin olen harkinnut jo jonkin aikaa Stumblaajaksi liittymistä.
Lasse sanoo:
Hieno artikkeli jälleen. Itse jäin kaipaamaan tiukempaa analyysiä toimiiko StumbleUpon suomenkielisellä sivustolla? Olen itse melko satunnainen stumblaaja, ja kävijöitä on tullut StumbleUponista melko vähän.
Arttu sanoo:
Kiitos kaikille palautteesta.
Olisin tosiaan voinut käsitellä StumbleUponia suomenkielisten sivujen suhteen. Taidan siksi kirjoittaa StumbleUponista vielä ainakin yhden artikkelin, jossa käsittelen sen merkitystä suomenkielisessä markkinoinnissa ja lisäksi joitakin vinkkejä ja kikkoja jotka jäivät tässä mainitsematta.
Katsoin juuri tämän blogin Google Analytics -tilastot viimeisen kuukauden ajalta. StumbleUpon oli neljänneksi yleisin viittaava sivusto, kun hakukoneet jätetään pois laskuista (4,42 % kaikista kävijöistä). Kävijät ovat tulleet melko tasaiseen tahtiin, 1-4 kappaletta päivässä.
Tämä blogi on aika erikoistunut eikä erityisen viihteellinen, joten mistään ihannemateriaalista ei ole kyse StumbleUpon-markkinointia ajatellen. StumbleUponhan taitaa olla valtaosalle käyttäjistä TV:n ja netin viihde- ja uutissivustojen kilpailija.
Iso ongelma on siinä, että jos toiseksi kieleksi määrittää englannin, niin suomenkielisiä sivuja näytetään hyvin harvoin, ainakin minulle, vaikka olen joidenkin suomenkielistenkin käyttäjien ”fani”. Tietenkin voisi valita työkaluriviltä All/Languages/Finnish, mutta epäilen että harva tekee näin.
moykky sanoo:
Hyvä kirjoitus Stumble Uponista. Tämä on sellaista maisemaa, jota vielä kovin harva tuntee.
Saapas nähdä mitä nyt tulee tapahtumaan, kun eBay meni ja
osti StumbleUponin iloisella 75M taalalla.
Arttu sanoo:
Ebay.com-etusivulle on tullut StumbleUpon-mainos. Myös Ebayn omistaman Skypen käyttäjille on mainostettu. Luulisi että tälläiset temput kiihdyttävät käyttäjämäärän kasvua.
Ebay hyötyy mainostulojen lisäksi saamalla tietoa käyttäjien mieltymyksistä, jolloin mainosten kohdistaminen ja huutokaupattavien tuotteiden suosittelu helpottuu.
Tämähän on vahva trendi muutenkin Internet-jättiläisten strategioissa: kerätään mahdollisimman paljon dataa netin käyttäjien tottumuksista ja mieltymyksistä, jotta mainosten klikkiprosentit ja muut konversiot saataisiin paremmalla kohdistamisella maksimoitua.